Update

Militaire acties tegen Kadhafi zijn begonnen

AMSTERDAM - De militaire acties tegen Libië zijn begonnen. Dat zei de Franse president Sarkozy vandaag in Parijs. Sarkozy zei dat Franse troepen al hebben geholpen bij het voorkomen van aanvallen van het leger van de Libische leider Moammar Kadhafi op burgers.

Een Libische opstandeling. Beeld epa
Een Libische opstandeling.Beeld epa

Sarkozy zei dat Franse vliegtuigen klaar staan om Libische tanks aan te vallen. Hij stelde dat 'de diplomatieke deur' voor Kadhafi weer opengaat als de Libische leider zijn militaire acties heeft gestaakt.

De Amerikaanse president Obama zei tijdens zijn staatsbezoek in Brazilië dat de Verenigde Staten klaar zijn om actie te ondernemen in Libië. Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zei dat het geweld tegen de Libische bevolking moet stoppen, en dat Amerika Europa kan helpen bij de militaire acties tegen Libië. Ze benadrukte dat Amerika geen grondtroepen zal inzetten op Libische grond.

Moskou betreurt interventie
Rusland betreurt de vandaag begonnen militaire interventie in Libië. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten.

Donderdagavond stemden tien van de vijftien leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor de resolutie die ingrijpen in Libië mogelijk heeft gemaakt. Vijf landen onthielden zich van stemming. Onder die landen waren de permanente leden Rusland en China die de resolutie met hun veto hadden kunnen tegenhouden. De beide landen hadden eerder al grote bezwaren tegen een militaire interventie.

Ultimatum
Sarkozy zei dat Kadhafi het internationale ultimatum geschonden heeft met de aanvallen op Benghazi van vanochtend. Hij zei verder een verplichting te voelen de Arabische volkeren te helpen. Kadhafi kan volgens Sarkozy een staakt-het-vuren krijgen, als hij stopt met het geweld tegen de eigen bevolking en zich zo voegt naar de VN-resolutie.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dat het geweld in Libië moet stoppen, maar Duitsland zal niet meedoen in een internationale actie tegen het land. Volgens de Britse premier Cameron is 'de tijd voor actie' in Libië gekomen.

De Italiaanse premier Berlusconi zei dat Italië vooralsnog alleen vliegbases ter beschikking stelt aan de gezamenlijke militaire operatie tegen Libië. Hij suggereerde de NAVO-basis in Milaan te gebruiken als commandocentrum voor de geallieerde actie.

Stephen Harper, premier van Canada, zei dat Kadhafi Benghazi snel zal verliezen. 'Hij zal het simpelweg niet lang uithouden.' Harper zei ook dat Canada zowel in de lucht als op zee meedoet aan militaire acties tegen Libië.

Verkennigsvluchten

Eerder meldden militaire bronnen en de Franse zender BFMT-TV dat de eerste Franse vliegtuigen al boven Benghazi vlogen.

Het ging om gevechtsvliegtuigen, maar ze voeren vooralsnog verkennigsvluchten uit boven Benghazi, meldden verschillende persbureaus en media.

Afgeslagen

Troepen van de Libische leider Kadhafi opende vandaag de aanval op de stad Benghazi, dat geldt als uitvalsbasis voor de opstandelingen in het land. De aanval zou grotendeels zijn afgeslagen, hoewel er tientallen doden te betreuren zouden zijn.

Blije opstandelingen in Benghazi, op een tank die ze buit zouden hebben gemaakt van troepen van Kadhafi. Beeld reuters
Blije opstandelingen in Benghazi, op een tank die ze buit zouden hebben gemaakt van troepen van Kadhafi.Beeld reuters
Een F18 Hornet-gevechtsvliegtuig van de Amerikaanse marine boven een NAVO-basis in Noord-Italië. Beeld reuters
Een F18 Hornet-gevechtsvliegtuig van de Amerikaanse marine boven een NAVO-basis in Noord-Italië.Beeld reuters
Een (Deense) F16 op een Deense militaire basis. Beeld afp
Een (Deense) F16 op een Deense militaire basis.Beeld afp
Meer over