Militair Zeeuw hekelt harde politie-aanpak

De voormalige commandant van de Surinaamse militaire politie luitenant-kolonel Marcel Zeeuw zegt dat hij tijdens zijn detentie in Nederland overdreven zwaar is beveiligd....

Zeeuw, die vrijdag werd vrijgesproken van drugshandel, beweert dit in een interview met de Volkskrant. De Surinaamse militair wil de behandeling door justitie laten meewegen in de schadeclaim die hij van de Nederlandse staat gaat eisen nu hij door de rechtbank is vrijgesproken.

Zeeuw zegt dat justitie hem met de grove behandeling alleen maar wilde intimideren. 'Ik ben vanaf mijn arrestatie behandeld alsof ik de grootste crimineel was. Het was voor mij duidelijk dat ze mij mentaal wilden breken zodat ik zou doorslaan.

'Ik heb er heel veel last van gehad, maar het is justitie niet gelukt', aldus de militair, die een van de zestien plegers was van de coup van 1980.

Het Openbaar Ministerie in Den Haag bevestigt de uitzonderlijk zware beveiligingsmaatregelen rond Zeeuw, die in februari werd gearresteerd. Volgens officier van justitie C. Nooy werd al direct na de aanhouding besloten tot de extra zware beveiliging, omdat justitie ernstig rekening hield met een poging van Surinamers om Zeeuw te bevrijden.

Het comité Handen af van Suriname, een pro-Bouterse-groepering, had justitie en politie daarmee gedreigd om de van cocaïnesmokkel verdachte Zeeuw vrij te krijgen.

Zeeuw, die in de gevangenis van Scheveningen vastzat, werd steeds vervoerd in een bepantserde bus. Ook werd hij beveiligd door een compleet arrestatieteam. 'Uit deze beveiligingsmaatregelen blijkt dat we zo'n vluchtpoging serieus namen', zegt Nooy.

'Je hebt het hier niet over iemand die de Hema heeft overvallen. We weten dat de schadeclaim van de heer Zeeuw eraan komt, maar wij hadden reden voor deze behandeling. Het was geen intimidatie.'

Zeeuw overlegt eind deze week met zijn advocaat, A. Moszkowicz, over de schadeclaim. 'Deze behandeling tijdens het vervoer en het feit dat ik voor niets in de cel heb gezeten, heeft mij psychisch aangegrepen. Ik wist niet dat dit mogelijk was in een rechtsstaat als Nederland.'

Meer over