Militair lab in VS wil leugentest voor personeel

'Heeft u vertrouwelijke informatie doorgespeeld aan een buitenlander? Heeft u gespioneerd tegen de Verenigde Staten?' Dit zijn de vragen die het militaire laboratorium in Los Alamos in de staat New Mexico beantwoord wil krijgen....

Het lijkt een sterk doorgevoerde variant van big brother is watching you; toch wil het laboratorium volgens CNN juist bewerkstelligen dat werknemers elkaar kunnen vertrouwen. De werkvloer wordt immers gezuiverd van spionnen.

Deze maatregel, die nog moet worden goedgekeurd, maakt deel uit van een aantal strenge veiligheidsvoorschriften die zijn ingesteld nadat de commissie-Cox had vastgesteld dat kennis over kernwapens en raketten is uitgelekt naar China. De computerexpert Wen Ho Lee - Amerikaans staatsburger maar in Taiwan geboren - zou sinds 1988 informatie over de ontwikkeling van Amerika's meest geavanceerde kernkop, de W-88, hebben doorgespeeld aan China.

De grootste angst onder de werknemers is dat de leugentest vals alarm geeft. Tegen CNN zei een deskundige dat als 2 procent ten onrechte als leugenaar uit de test zou komen, het dan om honderd werknemers gaat. Maar functionarissen van Los Alamos, waar in de jaren veertig de Amerikaanse atoombom werd ontwikkeld, hebben veklaard dat een negatieve uitslag alleen geen reden kan zijn voor ontslag; weigering de test te ondergaan wel.

Al eerder werd bekend dat de 67 duizend werknemers ook hun seksuele relaties met buitenlanders moeten melden. Niet als het om een one-night-stand gaat, maar wel als ze 'vrije tijd met elkaar' doorbrengen. Het gaat om relaties met inwoners uit China, de voormalige Sovjet-Unie, Israël, India, Noord-Korea, Cuba en Taiwan.

Meer over