NieuwsEdward Gallagher

Militair die gratie kreeg van president Trump is een ‘gevaarlijke gek’

Een veroordeelde Amerikaanse Irak-veteraan die gratie kreeg van president Donald Trump wordt door voormalige ondergeschikten omschreven als een gevaarlijke gek (‘freaking evil’).

Theo Koelé
Edward Gallagher verlaat de militaire rechtbank in San Diego.  Beeld AP
Edward Gallagher verlaat de militaire rechtbank in San Diego.Beeld AP

The New York Times wist de hand te leggen op video’s en e-mailverkeer waarin enkele leden van de fameuze Navy Seals felle kritiek uiten op hun oud-commandant Edward Gallagher.

Mariniers van deze elite-eenheid noemen hem ‘kwaadaardig’, ‘venijnig’ en iemand die het ‘volstrekt oké vond om te schieten op alles wat bewoog’ – ook kinderen. In hun getuigenissen, waarover de krant dit weekeinde publiceerde, tonen de militairen zich geschokt en beschaamd. In een reactie bestempelde Gallagher hen volgens de krant als lafaards die niet aan de normen van hun eenheid konden voldoen, en flagrante leugens over hem hadden verspreid. De affaire-Gallagher kreeg veel publiciteit door de bemoeienis van president Donald Trump.

Veroordeeld wegens poseren naast lichaam

De 40-jarige scherpschutter was aangeklaagd voor het neersteken van een zwaargewonde, gevangengenomen strijder van Islamitische Staat (IS) in Irak. Een militaire rechtbank sprak hem vorig jaar vrij van moord, maar veroordeelde hem wel wegens het poseren naast het lichaam van de 17-jarige IS’er, als ware het een jachttrofee. Gallagher werd gedegradeerd en raakte een insigne kwijt dat Navy Seals met trots dragen.

Als opperbevelhebber van de strijdkrachten greep Trump in: Gallagher kreeg zijn oude rang terug en mocht het insigne behouden. Om de rehabilitatie van Gallagher compleet te maken ontving Trump hem en diens vrouw op zijn landgoed Mar-a-Lago.

Vervolging van militairen

Trump was door conservatieve, bevriende media als Fox News onder druk gezet om de veroordeelde militair te hulp te schieten. Zijn ingrijpen werd door anderen veroordeeld als machtsmisbruik. Een gepensioneerde militaire rechter en Vietnamveteraan, Gary Solis, betwistte niet het recht van Trump om te interveniëren. Maar het zal volgens Solis nu moeilijker worden om militairen te vervolgen. ‘Mannen en vrouwen die getuigen zijn van oorlogsmisdaden zullen aarzelen om die te melden’, aldus Solis tegenover de BBC, ‘en het ondermijnt de positie van commandanten die zaken naar de rechter willen verwijzen’. Het kostte de militairen die het wangedrag van Gallagher aan de kaak stelden al grote moeite om binnen de marine aandacht te krijgen.

Onderminister ontslagen

De affaire kreeg ook een politiek staartje. De onderminister van Marine, Richard Spencer, werd eind dit jaar ontslagen. Volgens zowel Trump als zijn directe chef, minister van Defensie Mark Esper, had hij de in opspraak geraakte militair slecht behandeld.

In zijn afscheidsbrief haalde Spencer uit naar Trump, die de discipline in de strijdkrachten zou ondermijnen. Tegenover de tv-zender CBS ging Spencer nog een stapje verder. De ontslagen bewindsman zei dat Trump een ‘gevaarlijke boodschap’ naar de troepen had gestuurd: ‘Dat je overal mee weg kunt komen.’

Meer over