NieuwsMauritius

Milieuramp dreigt voor Mauritius door lekkend olieschip

Een lekkend Japans vrachtschip met 4000 ton stookolie en 200 ton diesel bedreigt het eiland Mauritius in de Indiase Oceaan. Het schip Wakashio is eind juli al aan de grond geraakt, maar nu is de romp opengescheurd en begint er olie uit te lekken.

Satellietbeeld van het Japanse vrachtschip Wakashio.Beeld AP

De 1,3 miljoen koppige bevolking van Mauritius is afhankelijk van visserij en toeristen die afkomen op de blauwe lagunes van de onrepte, beschermde natuurgebieden. Toen de Wakashio op weg was van China naar Brazilië in de problemen kwam, heeft het eiland in eerste instantie de schade aan het zeemilieu weten te beperken door een drijvend hek rond het schip te leggen. Het lukte echter niet de olie uit het schip te pompen voordat de romp vernield werd door de aanhoudende ruwe golfslag.

De autoriteiten van het afgelegen eiland hebben het Franse overzeese gebiedsdeel Réunion om hulp gevraagd om de oprukkende olievlek in te tomen, zodat de vele duizenden zeedieren in de beschermde lagunes een overlevingskans hebben. ‘We staan voor de allereerste keer voor een dergelijke catastrofe en we zijn niet voldoende toegerust om dit probleem aan te pakken,’ aldus de minister van visserij, Sudheer Maudhoo. Het zwartste scenario is dat het schip doormidden breekt, waardoor enorme hoeveelheden olie in een keer in het zeewater terecht komen.

Meer over