Milieukwesties

BEREND JAN BOCKTING

In Pixars Wall-E is de hoofdrol weggelegd voor een vuilnisrobotje dat in de verre toekomst op een verlaten aarde zijn best doet de hopen afval op te ruimen die mensen daar ooit achterlieten. Het vrijwel tekstloze eerste halfuur van de film behoort tot het allerbeste wat de Amerikaanse animatiestudio heeft gemaakt. We zien hoe de aandoenlijke robot, die louter in bliepjes communiceert, in een indrukwekkend post-apocalyptisch Disneylandschap eenzaam zijn dagelijkse taken volbrengt. Het vervolg, waarin hij wordt getransporteerd naar een ruimtekolonie, heeft een voorspelbaarder verloop, maar dit begin maakt een onuitwisbare indruk.

Een treffende schets van de actuele milieukwesties anno 2008, dat leek de film vooral te willen zijn, maar volgens scenarist en regisseur Andrew Stanton lag het verhaal al sinds 1994 klaar - een politieke boodschap moeten we er niet in lezen. Daar dachten (rechtse) columnisten in de Verenigde Staten, die Pixar (linkse) propaganda verweten, duidelijk anders over, maar dat terzijde. Met de kwaliteit van het gebodene had dit in ieder geval niets te maken. Wall-E won een Oscar voor beste animatiefilm.

Wall-E (Andrew Stanton, 2008)

SBS 6, 20.30-22.40 uur.

Paths of Glory

(Stanley Kubrick, 1957) In 1957 werd Paths of Glory ontvangen als een van de sterkste anti-oorlogsfilms ooit gemaakt. Het is Kubricks doorbraak eigenlijk, dit overtuigende vertoog over de absurditeit van oorlog en de gevaren van voor de hand liggende machtsstructuren. Kirk Douglas is een officier, in het dagelijks leven advocaat, die in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog drie soldaten bijstaat die dreigen te worden geslachtofferd om een fout van hun superieur te maskeren. Achttien jaar lang stond de film in Frankrijk op de lijst van verboden films vanwege de kritiek op de Franse legerleiding/krijgsraad, die Kubrick met zijn film uitte.

Arte, 20.15-21.40 uur.

American Gangster

(Ridley Scott, 2007) Drugscrimineel Frank Lucas maakte eind jaren zestig in New York naam door het monopolie van de Italiaanse maffia op de drugshandel te doorbreken. Hij schakelde de tussenhandelaren uit en betrok de heroïne rechtstreeks uit Zuidoost-Azië - naar verluidt smokkelde hij zijn handelswaar in de doodskisten van gesneuvelde Amerikaanse militairen het land in. Denzel Washington speelt de hoofdrol en Russell Crowe de manische politieman die hem per se achter de tralies wil krijgen. Dat werkt. American Gangster is, hoe geromantiseerd ook, een van de betere misdaadfilms van de afgelopen jaren.

Veronica, 20.30-23.40 uur.

Breathless

(Jim McBride, 1983) Breathless is een gewaagde remake. Het origineel, À bout de souffle van Jean-Luc Godard, is niet te overtreffen en een van de hoogtepunten uit de filmgeschiedenis. Toch bracht McBride een paar veranderingen aan. Het gangsterverhaal werd van Parijs naar Los Angeles verplaatst en de nationaliteiten van de hoofdpersonen werden omgedraaid. Het Frans-Amerikaanse koppel Jean-Paul Belmondo en Jean Seberg werd vervangen door het Amerikaans-Franse stel Richard Gere en Valérie Kapriski, die als een voortvluchtige autodief en een studente een lastige liefdesrelatie beleven. En waar Belmondo zich in het origineel aan foto's van Humphrey Bogart spiegelde, is Gere's held de stripfiguur The Silver Surfer.

ARD, 2.20-3.55 uur.

Meer over