Milieugroepen naar rechter om boorplan Shell

Een samenwerkingsverband van tien milieugroepen heeft gisteravond aangekondigd naar de rechter te stappen om proefboringen van Shell ten noorden van Alaska te verijdelen.

Protest in Praag in mei tegen boorplannen van Shell in Alaska. Beeld AFP
Protest in Praag in mei tegen boorplannen van Shell in Alaska.Beeld AFP

De groepen willen dat de daarvoor afgegeven vergunningen worden ingetrokken. Het gaat met name om de goedkeuring van Shells zogeheten oil-spill plan, waarin is vastgelegd hoe het energieconcern lekkages denkt te vermijden, hoe het bedrijf zich voorbereidt op eventuele calamiteiten en welke stappen worden ondernomen als er daadwerkelijk een ramp gebeurt. Dat draaiboek werd in maart goedgekeurd door de US Bureau of Safety and Environmental Enforcement (BSEE).

Volgens de groepen zijn de wateren waarin Shell wil boren, de Beaufort Zee en de Chukchi Zee, te kwetsbaar. 'De BSEE stemde in met plannen die zijn gebaseerd op ongelooflijke aannames, waarin materieel is opgenomen dat nog nooit in poolgebied is getest en die de zeer reële mogelijkheid dat een lek blijft stromen in de winter negeren', aldus de groepen.

Shell, dat al sinds 2005 met de boorplannen bezig is, stelde vertrouwen te hebben in een herziening door de rechtbank. 'Als we geen vertrouwen zouden hebben dat we een verantwoord programma kunnen uitvoeren, dan zouden we hier niet zijn', aldus een woordvoerder van Shell in Alaska.

Meer over