NieuwsPalmolie

Milieudefensie: ‘Rabo, ABN Amro en ING tot hun nek in foute palmolie’

De grote Nederlandse banken steken miljarden in palmoliebedrijven die zich schuldig maken aan landroof, mensenrechtenschendingen en het kappen en platbranden van oerwoud. Van de beloften hier verbetering in te brengen, komt niets terecht.

Palmolieplantage in Colombia. Voor de productie ervan wordt veel tropisch bos gekapt. Beeld EPA
Palmolieplantage in Colombia. Voor de productie ervan wordt veel tropisch bos gekapt.Beeld EPA

Dat concludeert Milieudefensie maandag in twee rapporten. Palmolie wordt gebruikt voor talloze producten in de supermarkt, van margarine tot koekjes en zeep. De drie grootste Nederlandse banken behoren tot de voornaamste Europese financiers van deze markt, die sinds jaar en dag berucht is om haar wildwesttaferelen.

Volgens berekeningen van Milieudefensie zouden de Rabobank, ABN Amro en ING tussen 2010 en 2018 minstens 4,9 miljard euro hebben geïnvesteerd in ‘foute’ palmoliebedrijven. Die zijn betrokken bij meer dan honderd schandalen in uiteenlopende landen, zoals Indonesië, Maleisië en tegenwoordig ook Liberia. Het gaat onder meer om landroof, waarbij duizenden lokale bewoners hun huis uit zijn gezet. Ook zijn deze bedrijven verantwoordelijk voor het kappen en platbranden van grote stukken regenwoud.

De aantijgingen zijn niet nieuw. ‘De banken weten al ruim vijftien jaar wat er aan de hand is. Toch blijven ze geld steken in dubieuze bedrijven’, zegt Rolf Schipper van Milieudefensie.

De ‘grote drie’ benadrukken op hun beurt dat zij hun invloed als geldverstrekker juist aanwenden om druk uit te oefenen op de palmoliebedrijven. Zo zijn er binnen de Roundtable on Sustainable Palm Oil, een organisatie die de verantwoorde productie van palmolie promoot, internationale afspraken gemaakt. ‘Dat gaat te traag, maar het is in onze ogen wel degelijk effectief’, zegt een woordvoerder van de Rabobank. ‘Bedrijven die fouten maken, moeten die herstellen. Denk bij landroof bijvoorbeeld aan het teruggeven van land, of het alsnog op een fatsoenlijke wijze kopen van de bewoners.’

De critici spreken van wensdenken. ‘Wij zien in het veld geen enkele verbetering’, zegt Schipper van Milieudefensie. ‘Dan kun je volgens mij maar één conclusie trekken: dat deze aanpak gefaald heeft.’ De organisatie wil daarom dat Nederlandse banken al hun financiering staken aan de palmoliesector. Dat andere banken met minder scrupules de boel dan zullen overnemen, vindt Schipper geen goed argument. ‘Je gaat toch ook niet investeren in clusterbommen, omdat anders een concurrent het wel zal doen? Juist de Nederlandse banken kunnen als grote spelers een belangrijk voorbeeld stellen.’

Meer over