Volkskrant Avond20 december

Milieubewegingen verlaten klimaatonderhandelingen; ‘bedrijfsleven betaalt te weinig’ | Dit zijn de 50 beste albums van 2018

Greenpeace onthulde in 2017 het iconische standbeeld van Ingenieur Cornelis Lely op de Afsluitdijk in een oranje zwemvest. Op een bord staat de tekst ‘Den Haag, keer het tij’. De milieuorganisatie wilde met deze symbolische actie bereiken dat bij de formatieonderhandelingen wordt ingezet op een stevig klimaatbeleid.Beeld Nederlandse Freelancers

Vanavond in het nieuws

Milieubeweging stapt uit klimaatonderhandeling met kabinet uit woede over CO2-heffing
De milieubeweging stapt uit de klimaatonderhandelingen met het kabinet. De milieuorganisaties vinden dat het bedrijfsleven niet genoeg meebetaalt aan de energietransitie en zijn ongelukkig dat er geen CO2-heffing komt voor de grote industriële uitstoters.

Landelijk tekort aan huisartsen dreigt
De komende jaren dreigt er een tekort aan huisartsen te ontstaan. Dat blijkt uit een rapport dat in opdracht van het ministerie van VWS en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de arbeidsmarktsituatie van huisartsen in kaart heeft gebracht.

Bekir tegen Humeyra en haar oudere zus: ‘Ik maak jullie af, ik ga je doodsteken’
Bekir E., die wordt verdacht van het neerschieten van zijn 16-jarige ex-vriendin Humeyra dinsdag bij het Rotterdamse Designcollege, blijkt al een lange historie met verschillende instanties te hebben

Losse cellen volgen is dé wetenschappelijke doorbraak van 2018, volgens 12 duizend wetenschappers
De grootste wetenschappelijke doorbraak van het jaar is niet een pas ontdekte planeet of een nieuw geneesmiddel, maar een vinding die niet eens de kranten haalde bij de bekendmaking in april. Toch zijn kenners het er unaniem over eens dat 2018 de geschiedenisboeken ingaat als het jaar waarin men voor het eerst cel voor cel volgde hoe een embryo uitgroeit tot een gewerveld dier.

Vanavond op tv

Zo dadelijk kunt u kijken naar de nieuwe BBC-reeks Dynasties (NPO 1, 20.35 uur), waarin dierengroepen en hun leiders worden gevolgd. In de eerste aflevering kijken we naar chimpansee David die zijn positie als alfamannetje moet zien te verdedigen. Later die avond onderzoekt Sophie Hilbrand de liefde in alle vormen en maten in Liefde is... (NPO 1, 22.20 uur). U kunt uw avond afsluiten met Close Up (NPO 2, 23.35 uur), waarin het verhaal van de in 1988 overleden kunstenaar Jean-Michel Basquiat verteld wordt. Voor andere tv-tips kunt u hier terecht.

Video van de dag

Zo wil Europa de plastic soep opslurpen
Een rietje in je drankje; vanaf 2021 kan dat niet meer. Het is één van de maatregelen van de EU om de plastic soep drastisch terug te dringen. En niet alleen het rietje moet eraan geloven. Bekijk meer in deze video.

Morgen in de krant

Kan geboorte­beperking het wereld­wijde voedsel­probleem oplossen?
Een condoomfabriek in Afrika, de steri­lisatie van hele conti­nenten en zelfs seks met dieren, al deze ‘oplossingen’ zijn op de sociale media voor­bij­gekomen als reactie op ons Voedselzaak-project. Hoe voeden we tien miljard mensen in 2050?, is de vraag. Een veel­gehoord antwoord: kunnen we er niet beter voor zorgen dat er minder mensen bij komen? En dan vooral door geboorte­beperking in Afrika.

De beste manier om energie te besparen? Niet een warmtepomp, maar ‘hysterisch’ goed isoleren
De warmtepomp werd begin dit jaar gepresenteerd als dé oplossing om van het gas af te komen, maar inmiddels heeft het apparaat flink aan energietransitieglans verloren. Waar moet een huizenbezitter eerst zijn duurzame centen in steken?

Nagemaakte foie gras smelt net zo goed op de tong
Foie gras zonder mishandelde ganzen: het kan. Twee chefs proeven de ‘foie royale’ van de Nederlandse handelaar in pluimveevlees Joeri Groot. ‘Als dit geen foie gras is, dan weet ik niet wat dan wel.’

Lièvre à la royale met foie royale bij restaurant Bolenius van chef-kok Luc Kusters.Beeld Katja Poelwijk

Jiro beschouwt het hebben van seks als transman als een vorm van een-op-eenactivisme
Onbekend maakt onbemind, dacht Jiro. Tijdens seksdates leert hij homo’s over zijn translichaam, maar ook over het leven dat erachter zit.

De beste albums van 2018 volgens de Volkskrant-muziekredactie: verrassende cross-overs, obscure prachtplaten, klassieke sensaties en wederom veel vrouwen aan de top
De Volkskrant-muziekredactie brengt het muziekjaar terug tot haar onverbiddelijke Lijst van 50, met verrassende cross-overs, obscure prachtplaten, klassieke sensaties en – wederom – veel vrouwen aan de top.

Kersttruien, gourmetten en Michael Bublé: kerst wordt steeds meer een ironische bedoening
Aaf heeft het gevoel dat steeds meer onderdelen van kerstmis ironisch worden benaderd. Neem het gourmetten. ‘Ooit was dat een geaccepteerde bezigheid met kerst, maar ja, dat was in de tijd dat mensen nog binnen rookten en ananas op hun pizza deden.’ Nu mag het alleen nog maar als grapje: ‘‘We gaan gourmetten!’ Lachsalvo.’

Meer over