Milieubeleid: pingpong tussen Cramer en Kamer

De oppositie is geschokt en de coalitiepartijen zijn bezorgd over het grote klimaatplan van de minister. Lichtpuntje: de gloeilamp verdwijnt....

Het valt niet mee om als milieuminister een ambitieus klimaatbeleid uit te dragen. Zeker niet wanneer dat nogal is versnipperd. De oppositie gelooft in de goede bedoelingen van de groene bewindsvrouw Cramer. Om daar maandag tijdens een Kamerdebat snedig aan toe te voegen dat ze nogal in de klem zit bij haar collega’s.

Want minister Verburg (Landbouw) gaat over vlees: eens per week vegetarisch eten bespaart jaarlijks 0,6 megaton aan kooldioxide. Verkeersminister Eurlings is de baas over de auto’s die behoorlijk bijdragen aan de uitstoot van CO2. En minister Van der Hoeven (Economische Zaken) bepaalt waar de energie (kern-, kolencentrales) in Nederland vandaan komt.

‘U heeft die drie collega’s van het CDA niet in de hand’, zegt GroenLinks-Kamerlid Vendrik tegen de PvdA-milieuminister. Ouwehand van de Partij voor de Dieren: ‘U zit gevangen in het web van CDA-ministers.’ SP’er Jansen voelt zich net een pingpongbal. Een jaar geleden deed hij voorstellen om de Nederlandse huishoudens beter te isoleren, maar die schoven tussen Cramer en haar collega Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie (weliswaar PvdA). Jansen wacht nog op antwoord.

Het is een jaar geleden dat Cramer haar ambitieuze plan presenteerde. Via 88 maatregelen zal Nederland in 2020 fors minder vervuilen ten opzichte van 1990. Het doel is 30 procent minder aan CO2, en Nederland zal 20 procent energie besparen.

Zo ver is het niet, melden het Energieonderzoek Centrum Nederland en het Planbureau voor de Leefomgeving. Zij rekenden het klimaatplan door en kwamen op een energiebesparing van slechts 7 procent. Schokkend, volgens de oppositie.

Maar ook de coalitiepartijen zijn bezorgd over het klimaatbeleid – een kroonjuweeltje van dit kabinet. ‘Het moet en kan beter’, zegt Kamerlid Spies (CDA). ‘Het enthousiasme spettert er nog niet vanaf.’

Bovendien zijn vage vrijwillige afspraken gemaakt met het bedrijfsleven, de energiesector en de gemeenten, vindt een forse meerderheid van de Kamer. Er is nog niets afgesproken met de provincies en verkeersbranche.

Cramer zelf zegt dat het laatste jaar ‘behoorlijk wat is bereikt’. Convenanten (vrijwillige afspraken) zijn getekend, ‘fiscale vergroeningen’ zijn door de staatssecretaris van Financiën (CDA) ingevoerd. De ambities van het kabinet zijn hoog. ‘Nooit eerder is dit vertoond.’

En echt, in het voorjaar kan ze een concreet en tastbaar beleid laten zien. O ja, en ze heeft nog een nieuwtje: de gloeilamp wordt ‘waarschijnlijk’ op zeer korte termijn in Europa ‘uitgefaseerd’ (verboden). Ten faveure van de spaarlamp.

Meer over