Mildred Pierce

tv-serie

Mildred Pierce

Regie: Todd Haynes

Extra's: (alleen twee van commentaar voorziene afleveringen), distributie Warner Home Video, € 29,99,

'Ik zou wel gek zijn geweest om die rol, van zo'n juggernaut van een vrouw, te weigeren', antwoordt Kate Winslet op de vraag waarom ze 'ja' zei om de hoofdrol te willen spelen in de miniserie Mildred Pierce. Dat zij zo, maar tot voor enkele jaren zou het ondenkbaar zijn geweest dat een van de grootste (en beste) Hollywoodsterren van dit moment te zien zou zijn in een tv-serie. Sinds HBO (The Sopranos, Boardwalk Empire) is echter alles anders. Kijk naar de all star crew van Mildred Pierce, nadrukkelijk gebaseerd op de roman van James M. Cain en niet op de verfilming uit 1945 met een jonge Joan Crawford in de hoofdrol. Todd Haynes (Far From Heaven, I'm Not There) tekende voor de productie, de regie en het scenario. Carter Burwell (huiscomponist van de Coen-broers) componeerde de muziek. En naast Winslet maken onder anderen Guy Pearce en Melissa hun opwachting.

Niet verwonderlijk dat de serie (goed voor vijf Emmy Awards) op de titels wordt aangekondigd als 'A Film By' Todd Haynes. Een bijna zes uur lange film die zich uitstekend snel achter elkaar laat bekijken. Juist dan komt de prachtige artdirection tot zijn recht en juist dan zie je hoe razend knap Kate Winslet gestalte geeft aan de vrouw die in de diepste crisisjaren met haar twee dochters door haar man in de steek wordt gelaten en zich langzaam opwerkt tot een succesvolle zakenvrouw.

Een carrière die gepaard gaat met tegenslag op het persoonlijke vlak. Haar getalenteerde maar zoekende dochter Veda (Evan Rachel Wood), op wie zij haar bijna ziekelijke streven naar succes projecteert, is uiteindelijk verantwoordelijk voor de ultieme vernedering voor een moeder. Maar, zoals Winslet zegt in The Making Of (die vreemd genoeg níét op de dvd-versie staat maar wel op de HBO-site is te zien): 'Ook dat breekt haar niet, zoals niets haar kan breken.' Nog een reden waarom Winslet 'ja' zei tegen de rol, vermoedelijk.

undefined

Meer over