Milaan: hippiejas en stropdas

Mode gaat allang niet meer over het uitvinden van nieuwe kledingstukken. En mannenmode al helemaal niet. Een mannengarderobe bestaat al sinds tientallen jaren uit broeken, truien, overhemden, T-shirts, sportkleren, pakken, jasjes en jassen....

Milou van Rossum

Veranderingen in de snit daarvan spelen zich af op de vierkante centimeter; het duurt gemiddeld vijf jaar voor een mannenpak is verouderd. In de mannenmode draait het vooral om hoe die kleren worden gecombineerd, om kleuren en om die paar opvallende kledingstukken die de sfeer van het seizoen neerzetten.

Zoals het er na twee dagen mannenshows in Milaan uitziet, lijken die kledingstukken komende winter de Afghaanse hippiejas en de stropdas te zijn. Dat lijkt misschien een wat wonderlijk duo, maar dat is ook de bedoeling. De mannenmode voor winter 2005 draait om het onverwachte, om zorgvuldig gestylde combinaties.

Bij Burberry Prorsum, de meest modieuze lijn van het succesvolle Britse merk, werden formele krijtstreeppakken gedragen met gebloemde overhemden, gestreepte wollen sjaals en pychedelische stropdassen. Over een effen overhemd gingen een feloranje gebreid vest en een Afghaanse jas, Schotse ruiten werden gedragen met krijtstreep, een nette grijze broek met een plastic regencape in de klassieke Burberryruit.

Bij Dolce & Gabbana droeg een model twee (!) leren jacks over een wit overhemd met zwarte stropdas en een krijstreep broek, een ander twee tweedcolberts over een T-shirt. De show toonde ook veel sportkleren en zeer getailleerde, double breasted krijtpakken.

Opvallend afwezig waren de vrouwen. Traditioneel laten de twee modemerken, en vele andere met hen, een hele batterij schaars geklede supermodellen bij hun mannenshows opdraven, maar ditmaal mochten de mannen de rol van sekspoes zelf spelen. Gespierde modellen met ontbloot bovenlijf showden spijkerbroeken met strakke pijpen die zo ongeveer het halve schaamhaar blootlieten, waarmee we weer een stapje verder zijn in de mannenemancipatie.

De Belg Dirk Bikkembergs maakte zijn combinaties ook in de kledingstukken zelf. De meeste van zijn broeken waren mengvormen tussen trainingsbroek en smokingbroek. Ook hij heeft de stropdas herontdekt, gedragen over tricot poloshirts, die soms weer werden gecombineerd met een leren jack of glimmende roze of azuurblauwe jasje.

De naamgever van het huis Versace, Gianni Versace, is de geschiedenis ingegaan als de ontwerper die mannen van de stropdas bevrijdde, maar zelfs bij Versace doken dassen op - recht aflopende, vrolijk bedrukte exemplaren.

Het opvallende is dat de das een heel andere rol heeft gekregen. Ooit waren dassen het symbool van stijfheid en formaliteit. Maar nu ze zelfs in het bedrijfsleven niet meer altijd verplicht zijn, zijn ze, althans op de catwalk, echte mode-assecoires geworden die de outfits van deze winter een vrolijk, bijna ironisch accent geven.

De collectie van Versace - zeer formele, nogal macho pakken en jassen waarin details van motorkleding waren verwerkt - kon dat goed gebruiken.

Meer over