Mijnwerkers VS levend en dan weer doodverklaard

Familieleden van mijnwerkers in het Amerikaanse Tallmansville is woensdagochtend zwaar teleurgesteld toen ze te horen kregen dat twaalf mijnwerkers in de ingestorte mijn overleden bleken te zijn. Een paar uur daarvoor hoorden ze dat de medewerkers nog in leven zouden zijn.

De jubelstemming sloeg in om in geschokt ongeloof. De mijnwerkers werden sinds veertig uur in de ingestorte mijn vermist. Éen van hen zou de ramp overleefd hebben.

Miscommunicatie tussen reddingswerkers diep onder de grond en het commandocentrum buiten de getroffen mijn in West-Virginia bleek de oorzaak te zijn van de bizarre ontwikkeling, maakte de directeur van mijnbedrijf International Coal Group op een persconferentie bekend.

‘Dit is zeker niet de uitkomst waarop we hadden gehoopt en waarvoor we hadden gebeden’, aldus Ben Hatfield.

Het nieuws uit het commandocentrum verspreidde zich snel, maar het bedrijf en overheidsfunctionarissen benadrukten achteraf dat zij nooit officieel bekend hebben gemaakt dat twaalf kompels de ramp hadden overleefd.

De directie wist al ongeveer een kwartier nadat nabestaanden in gejuich waren uitgebroken en kerkklokken werden geluid dat er iets niet klopte. Zij wilden echter niet nog meer mogelijk onjuiste informatie de wereld inhelpen, waardoor familieleden enkele uren lang voortleefden met onjuiste informatie.

De enige overlevende is ernstig gewond opgenomen in een ziekenhuis. De slachtoffers hebben vermoedelijk nog wel een paar uur geleefd, maar zijn uiteindelijk omgekomen door de giftige gassen die na de explosie op maandagochtend vrijkwamen.

De schok onder de familieleden was groot, aldus de nieuwszender CNN. Verslagen verlieten wezenloze nabestaanden de kerk van Sago, waar ze het nieuws te horen hadden gekregen. Medewerkers van het mijnbedrijf werden na de bekendmaking door radeloze familieleden van de slachtoffers uitgemaakt voor hypocrieten. ‘Ze hebben gelogen’, aldus een van hen.

De kompels raakten maandag gevangen in de Sago Mijn, toen diep onder de grond een gang instortte. Zes mijnwerkers wisten op tijd uit de schachten te ontkomen, maar dertien anderen raakten vast in een gang die gevuld raakte met giftig gas.

Meer over