mijn nieuwe'... Concertkaartjes

Ik zag dat Barenaked Ladies eind deze maand optreden in Engeland. Ik dacht: dat wordt de beloning voor deze hectische maand met optredens rondom de boekenweek....

Ik ben een fan van Barenaked Ladies sinds 1993. Mijn maat Bastiaan Geleijnse kwam toen aanzetten met een cassettebandje. Dat bandje hadden ze in Canada in eigen beheer uitgegeven. Het werd een grote hit, puur door mond-tot-mondreclame. Voor het eerst kwam een cassettebandje op 1 in the charts. Daarna werden ze ingelijfd door een platenmaatschappij. Op hun eerste cd Gordon gaan alle nummers over muziek. Vooral Brian Wilson, over de geniale en depressieve zanger van The Beach Boys vind ik briljant. Een liedje van Steven Page, de zanger van de band. Hij is zelf ook depressief. Brian Wilson heeft het nummer later weer gecovered. Tijdens zijn eerste optreden in jaren, in de Londense Royal Albert Hall, speelde hij het als eerste. Steven Page was uitgenodigd, zat vooraan en kon zijn vreugde niet bedwingen. Hij is onder zijn stoel gekropen om te juichen.

De muziek van Barenaked Ladies is een mengeling van rock, jazz en rap. Op het podium improviseren ze vaak. Hun grootste hit One Week is zo tot stand gekomen. De teksten van de band zijn tamelijk briljant. Niet zwaar of diepzinnig, wel intelligent en met veel humor.

Voor mij zijn Barenaked Ladies een grote inspiratiebron. In Nederland zijn niet zoveel fans, maar mijn liefde gaat diep. Ik zou hun liedjes willen verstrippen. Ik ben een eigen uitgeverij begonnen, alleen maar omdat zij ook alles in eigen beheer doen. Omdat ze het anders wilden doen, omdat ze hun muziek te duur vonden en beperkt beschikbaar. Onlangs hielden ze een contest op You Tube, waarin fans een eigen clip konden maken bij hun nieuwe single. De band maakt ook opnamen van al hun concerten. Die kun je voor een zacht prijsje downloaden. Fantastisch vind ik dat. Ik kan dus straks een cd maken van de concerten die ik bezoek.

Caspar Janssen

Meer over