Mijn kinderen zijn van een andere vader

Ik ben gescheiden, mijn ex-man is overleden. Mijn twee kinderen zijn geboren via een anonieme zaaddonor. Zij hebben mijn huwelijk tijdelijk gered. Mijn man gedroeg zich als een lieve vader, daarom bleef ik bij hem, want naar mij keek hij niet om. Hij was tegen inseminatie, maar stemde wel toe. Er gingen heel wat ruzies aan vooraf. Ik was eenzaam in mijn huwelijk. Na de scheiding was hij boos en haalde mij door het slijk als de kinderen bij hem waren. Mijn kinderen zijn mij lief. Zal ik ze de waarheid vertellen? Wat te doen?

Naam bij de redactie bekend.

null Beeld .
Beeld .

Spreken

Ik heb zelf een dochter van een anonieme donor en weet hoe belangrijk het is dat je kind dat weet.

U heeft zelf de keuzes gemaakt, u bent nu ook degene die daarover moet spreken. Eigenlijk heeft uw ex, de scheiding en alle andere narigheid er niets mee te maken. Het gaat erom dat u eerlijk bent. Het is voor een kind belangrijk te weten wat zijn of haar achtergrond is, zelfs als de donor niet meer te achterhalen is.

Nen van Ramshorst (66), Almere

Waarheid

Vertel uw kinderen de waarheid over hun afkomst en respecteer dat uw man voor hen een lieve vader is geweest, zo zullen ze hem ook herinneren. Probeer het verdriet over de relatie met uw ex een plek te geven zonder uw kinderen te belasten.

Tessa Wilmink (32), Utrecht

Beleving

Om welke waarheid gaat het u? Over hun biologische vader, dat lijkt me evident. De waarheid over hun verzorgende vader, dat is een ander verhaal. Die bestaat niet, je hebt alleen verschillende belevingen. Dat hij u door de slijk heeft gehaald na de scheiding, is uw beleving. Jullie kinderen hebben de ruzies meegemaakt en hebben hun eigen herinneringen aan hun vader. Gun ze die.

Ans Peters (60), Zeist

Zuivere intenties

Kinderen hebben het recht te weten wie hun vader is. Daarom zou u het hen moeten vertellen. Uw intenties komen niet zuiver op mij over. Vertel uw kinderen hoe het zit, maar niet uit wraak.

Trees Snel (28), Delft

Robbertje

Wat hebben uw kinderen te winnen met het horen van de waarheid? Als de donor absoluut anoniem was, voegt u een probleem toe: u ontneemt hen een gekende biologische vader. Hoe gewenst en verward denkt u dat de kinderen zich gaan voelen als uw ex 'zich gedroeg als een lieve vader', maar tegen de inseminatie bleek te zijn? Een vader, die zijn verhaal niet meer kan vertellen. Hebt u misschien nog een robbertje uit te vechten en gaat u nu hem postuum door het slijk halen? In dat gevecht kunnen uw kinderen mogelijk flink naar u uithalen.

Paul Steijnen (63), Utrecht

Mislukt huwelijk

Het verhaal wat voor onaardige man uw ex was, is irrelevant. De vraag die u zichzelf moet stellen, is of uw kinderen recht hebben te weten wie hun vader is. Ik kan me niet voorstellen dat u zich die vraag nu pas stelt, maar ik hoop in ieder geval dat u uw kinderen niet lastigvalt met uw mislukte huwelijk. Hiervoor bent u zelf immers net zo verantwoordelijk als uw ex.

Ankie van Hezewijk (50), Rosmalen

Over twee weken:

Moeder torpedeert elke omgangsregeling

Mijn zoon (38) is gescheiden en heeft een dochter van 2 die hij al anderhalf jaar niet ziet. Zijn ex wil geen omgangsregeling. Ze procedeert pro deo en grijpt alles aan van het wraken van de rechter tot het ontkennen dat het zijn kind is. Wij hebben het dna laten testen, het is inderdaad zijn dochter. Voor mijn zoon zijn de advocaatkosten niet meer op te brengen. We zijn al 20 duizend euro verder en ze gaat nu in hoger beroep omdat ze verloren heeft. Wat zou u doen? Naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 7 november 2016 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over