Mijn God, heb medelijden met dit arme koningshuis

null Beeld Gabriël Kousbroek
Beeld Gabriël Kousbroek

Hendrikus Johannes Everhardus Schiffmacher die door burgemeester Eberhard van der Laan met een lintje wordt onderscheiden, dat is toch een beetje als president Nixon die Elvis een insigne van het Bureau of Narcotics and Dangerous Drugs opprikt.

Tricky Dicky feliciteerde The King uitbundig met diens strijd tegen de Amerika-hatende Beatles, de Black Panthers, seks met minderjarigen, vraatzucht, vieze stinkhippies en de drugscultuur in het bijzonder.

The King geilde op die narc badge omdat hij daarmee naar hartenlust wapens en dope bij zich kon dragen zonder gecontroleerd te worden door bijvoorbeeld de DEA.

Uiteindelijk overleed Elvis aan een bijzonder interessante cocktail van morfine, demerol, chlorpheniramine, placidyl, valium, codeïne, ethinamate en quaalude. Dat was eigenlijk gemeen nepnieuws want George 'Nick' Nichopoulos, de dokter die hem probeerde te reanimeren, beweerde dat The King stierf aan extreme constipatie als gevolg van een erfelijke darmverlamming.

Gelukkig denk ik nooit in beelden.

Schiffmacher met een lintje gaat mij echt te ver. Hoort u het burgemeester Van der Laan al proclameren: 'Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd, u, eindbaas Hanky Panky, te benoemen tot officier in de orde van Oranje-Nassau.'

Het is de totale ontwaarding van die knoopsgatversiering. Volgend jaar kunnen ze net zo goed Wally Tax postuum ridderen.

Ik ben heus niet tegen drugsgebruik hoor, voor ik hier door de lezer als een of andere geretardeerde moraalridder word afgeserveerd, als een square die moeilijk doet over die paar lijntjes van inktprikker Hanky Panky. En ik ben al helemaal niet van de keurige omgangsvormen, hoewel mama mij om de oren sloeg met Hoe hoort het eigenlijk? van etiquettekoningin Amelie Jeanne Groskamp-ten Have.

Het deed me daarom als ex-punk deugd dat meneer Schiffmacher schijt heeft aan protocol en in een confronterende uitdossing (hij zag er uit als een kruising tussen Willie Nelson, Pipo de Clown en een theedoek van de Blokker) op audiëntie ging bij de burgemeester van Amsterdam, die het toch al niet makkelijk heeft.

De uitverkoop van die lintjesrommel begon met het slechten van de muur tussen ons koningshuis en de hoi polloi: Beatrix die zonder lijfwachten en omringd door gillende relnichten ging wandelen in de Jordaan. Ik zie het Elizabeth II niet doen, dat decorum verliezen in een krampachtige poging de hearts & minds van het klootjesvolk te winnen.

Ik schrok overigens nog het meest van Astrid Joosten. Zij kreeg een lintje omdat ze veertig jaar op de treurbuis was. Toen dacht ik: mijn God, heb medelijden met dit arme koningshuis.

Meer over