Mijn boeken heb ik thuisgelaten

Bas Ticheler (40) is sportverslaggever. Sinds 2005 verzorgt hij op Radio 1 samen met Jack van Gelder het commentaar bij de wedstrijden van het Nederlands elftal. Vanavond om 20.45 uur live vanuit het Metalist Stadion in Charkov: Nederland - Duitsland.

Geloof je er nog in?

Eerlijk gezegd niet. Als je in een poule zit met twee heel sterke landen en je verliest van de enige zwakkere ploeg, dan ziet het er somber uit. Aan de andere kant wonnen de Denen ook van een land dat sterker wordt geacht. Ach, je kunt er niet veel van zeggen.

Hoe bereid je je voor op deze wedstrijd?

In de kern verschilt mijn voorbereiding niet van die bij een wedstrijd als Groningen-NEC. Wel is er bij een EK-duel veel meer informatie voorhanden. Mijn hotelkamer ligt vol met EK-specials, pakken papier met statistische gegevens. Die probeer ik wel te lezen van tevoren. En ik bekijk wat extra dingen op internet.

Hoe gaan de Oranjespelers om met de media?

Het valt me niet mee allemaal. Bij vorige toernooien waren de internationals veel vaker voor de pers beschikbaar. Nu lopen ze de microfoon gewoon voorbij. Van Persie heeft volgens mij sinds de voorbereiding in Hoenderloo één interview gegeven. Er zijn wel uitzonderingen. Mark van Bommel bijvoorbeeld. Die is zo chagrijnig als een deur, maar hij staat er tenminste.

Welke media gebruik je momenteel om te zien wat er in de rest van de wereld gebeurt?

Eerlijk gezegd gaat het meeste totaal langs me heen. Die smartphones die we nu hebben, helpen wel iets. Ik kijk af en toe op teletekst. Dat is een aardige app. Verder heb ik geen tijd om me in het wereldnieuws te verdiepen. De hamstring van Mathijsen is op dit moment nou eenmaal belangrijker dan een eventuele aardbeving in Italië.

Welke boeken heb je meegenomen?

Ik had er drie klaargelegd, maar ik heb ze uiteindelijk thuis gelaten. De Hard Gras die ik wel in mijn koffer heb gestopt, zit ook nog in het cellofaan. De ervaring leert dat je er tijdens zo'n toernooi gewoon niet aan toekomt. Je bent alleen maar aan het werk. En als je even een kwartiertje over hebt, dan is het makkelijker iets over Duitsland of Portugal te lezen dan Peter Buwalda erbij te pakken.

Welke kranten lees je als je in Nederland bent?

Thuis heb ik de Volkskrant en het AD. Die laatste moet je lezen als je werkt in mijn vakgebied. Vooral de column van Sjoerd Mossou lees ik graag. De Volkskrant heb ik mijn hele leven in de buurt gehad. Eerst thuis, bij mijn ouders. En later ook, in het studentenhuis.

Kijk je televisie?

Weinig. Ik probeer het Journaal te zien en af en toe kijk ik naar Pauw & Witteman. Ook films en televisieseries zijn niet echt aan mij besteed.

Je blijft een radioman?

Ik luister inderdaad veel naar de radio. Als je 's avonds de radio aanzet in plaats van de tv, hou je gewoon ontzettend veel tijd over. Je kan er tenminste iets bij doen. Radio 1 en BNR zijn mijn favoriet. Gewoon, mensen die praten. Voor muziek hoef ik de radio niet aan te zetten. De punkrock en metal waar ik van hou, draaien ze toch niet.

Heb je zelf wel eens overwogen de radio voor de televisie te verruilen?

Ik doe sinds een paar jaar al wat dingen voor Studio Sport. Interviews met spelers, commentaar bij samenvattingen. Een overstap heb ik tot nu toe nooit serieus overwogen. Ik denk er wel eens over na, maar ben op dit moment erg op mijn plek bij de radio. Gelukkig dwingt de NOS me ook niet een keuze te maken.

Simon Hendriksen

undefined

Meer over