Migrantenstroom Lampedusa: Italië draait de kraan dicht

Italië heeft een overeenkomst met Tunesië gesloten om de migrantenstroom naar het eiland Lampedusa een halt toe te roepen. Rome is bereid om 20.000 illegale immigranten een tijdelijke verblijfsvergunning te verlenen, maar wil nieuwe vluchtelingen die nu nog naar het eiland komen terugsturen. De politiediensten van beide landen gaan samenwerken.

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty

Volgens de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Roberto Maroni maken de maatregelen het mogelijk om 'de kaan dicht te draaien'. Maroni is tevens een vooraanstaand lid van de Noordelijke Alliantie, een anti-immigratiepartij die deelneemt aan de coalitie van premier Berlusconi. De afgelopen twee dagen heeft hij in de Tunesische hoofdstad Tunis over de overeenkomst onderhandeld.

De tijdelijke verblijfsvergunning heeft een duur van 6 maanden en is bedoeld voor 20.000 illegale vluchtelingen die nu al in Italië zijn.

Problematisch
De afgelopen maanden zijn duizenden vluchtelingen uit Noord Afrika vanuit Tunesië naar Lampedusa gevlucht. Veel vluchtelingen komen uit Tunesië zelf, waar president Zine al-Abidine Ben Ali in januari aftrad na een massale volksopstand. Maar Lampedusa heeft slechts plaats voor 800 vluchtelingen, waardoor de situatie op het eiland al weken problematisch is. Veel mensen moeten buiten slapen en hebben geen toegang tot sanitaire voorzieningen.

Alle immigranten zullen naar het Italiaanse vasteland worden gebracht, zo beloofde premier Berlusconi vorige week. Maar op dit moment zitten er nog twaalfhonderd mensen in de opvangkampen. Afgelopen maandag arriveerde er opnieuw een boot met 200 vluchtelingen op het eiland. Een aantal immigranten is in hongerstaking gegaan om te protesteren tegen de sluiting van de opvang. Anderen klommen over de omheining.

Investeren
Van de mensen die wel zijn overgeplaatst, zijn de meesten naar het opvangkamp in Manduria, bij Taranto (Apulië) gebracht. Daar zitten nu ruim 3000 immigranten. Berlusconi beloofde 75 miljoen euro en materiaal voor de kustwacht om het land daarbij te helpen. Bovendien wil Italië 150 miljoen euro investeren in kleine bedrijven in de landbouw en visserij.

Meer over