Nieuwsmigratie Middellandse Zee

Migranten Duits reddingsschip mogen van boord in Italië

Het Duitse reddingsschip Alan Kurdi heeft van Italië toestemming gekregen om aan te meren in een haven van Sicilië nadat het donderdag 32 mensen gered had op de Middellandse Zee. Gorden Isler, een woordvoerder van de non-gouvernementele organisatie (ngo) Sea-Eye, bevestigt dat de migranten zondag aan wal kunnen gaan in Pozzallo.

De Alan Kurdi en een aantal vrijwilligers van de ngo Sea-Eye in juli in de haven van Borriana in Spanje. Beeld SEA-EYE
De Alan Kurdi en een aantal vrijwilligers van de ngo Sea-Eye in juli in de haven van Borriana in Spanje.Beeld SEA-EYE

De Alan Kurdi redde de migranten uit het water voor de Libische kust nadat het schip donderdagavond een noodoproep had binnengekregen. De mensen aan boord zijn Libiërs. Volgens een arts van Sea-Eye zijn er onder hen tien kinderen van wie de jongste 6 maanden oud is, en vijf vrouwen onder wie één die zeven maanden zwanger is.

Isler zei dat de ngo sneller toestemming kreeg dan anders, wat volgens hem betekent dat het in 2020 ‘normaal’ zal zijn om mensen te redden en naar een veilige plaats te brengen.

Sinds vorig jaar hebben Italië en Malta herhaaldelijk geweigerd om mensen van reddingsschepen binnen te laten tenzij andere landen van de EU hen wilden opvangen. De onderhandelingen over waar de migranten naartoe kunnen, lopen vaak moeilijk waardoor de migranten lang aan boord van het schip zitten.

‘Deze patstellingen zijn te vermijden als Europa eindelijk een akkoord zou bereiken over een voorspelbaar mechanisme’, aldus Sea-Eye op Twitter.

Meer over