Migraine richt schade in brein aan

Hersens van migrainepatiënten vertonen afwijkingen in de hersenschors. Dat melden Italiaanse onderzoekers vandaag in het tijdschrift Radiology.

AMSTERDAM - De onderzoekers maakten MRI-scans van 63 migrainepatiënten en deden metingen naar het volume van hun hersenschors. Uit de scans bleek dat het hersengebied dat pijn verwerkt bij migrainepatiënten minder dik en groot is dan bij de controlegroep.

Nieuw aan de studie is vooral de combinatie van dikte- en oppervlakteonderzoek, aldus één van de onderzoekers in een toelichting.

De oppervlakte van de hersenschors ontwikkelt zich in de baarmoeder, terwijl de dikte gedurende het hele leven nog verandert. Dat de oppervlakte en dikte van de hersenschors van migrainepatiënten minder ontwikkeld is, wijst op een combinatie van genetische aanleg en omgevingsfactoren, aldus de onderzoekers.

Michel Ferrari, hoogleraar neurologie aan de Universiteit van Leiden, noemt het desgevraagd een belangrijk inzicht dat migraine veranderingen veroorzaakt in de hersenschors. 'Vroeger werd gedacht dat migraine redelijk onschuldig is. Maar door dit soort onderzoek wordt steeds duidelijker dat migraine een ernstige aandoening is, die zelfs sporen nalaat in de hersens.'

Van de wereldbevolking heeft volgens Ferrari ongeveer 12 procent last van migraine, in Nederland zijn dit zo'n 2,5 miljoen mensen.

Wat de afwijkingen precies voor gevolgen hebben, moet verder worden onderzocht, zeggen de Italiaanse onderzoekers.

undefined

Meer over