Review

Middenin interview Bert Koenders toont Arend Jan Boekestijn zijn torso

Het interview met minister Bert Koenders in een felderhoffiaanse villa spetterde alleen in de keuken en in het zwembad.

Frank Heinen
null Beeld Studio V
Beeld Studio V

En toen was het shirt van Arend Jan Boekestijn uit. Er zat niks onder. Het gebeurde zaterdagavond laat, de kinderen waren al naar bed, maar het was toch tamelijk plotseling. De torso van het oud-Kamerlid van de VVD had een wonderlijk moment gekozen om tevoorschijn te komen: midden in een interview met minister Koenders, die voor de eerste aflevering van Weg van de Wereld (WNL) naar een felderhoffiaanse villa (met hond) was gereden om zich door twee experts (Boekestijn en Rob de Wijk) aan de tand te laten voelen over de stand van de wereld.

Althans, dat was Koenders vermoedelijk verteld. De praktijk was anders. De praktijk zat tegenover hem. Zonder shirt.

Voor de komst van de minister stonden de twee interviewers wat onrustig te jeu-de-boulen. Op dat moment kon je als kijker denken: nu kabbelt het nog, maar straks gaat het spetteren. Het spetterde ook wel, maar alleen in de keuken en aan het zwembad.

'Ik ga ossobucco maken', kondigde De Wijk aan.

Koenders: 'Italiaans.'

Eerst was er een paar minuten ingeruimd voor geopolitiek. Dat ging zo: een van de interviewers stelde een vrij omvangrijke vraag, de minister nam een hap lucht alvorens aan een antwoord te beginnen en de vraagsteller beantwoordde intussen vast zijn eigen vraag. Tussendoor werden de drie ook nog eens om de haverklap onderbroken door een voice-over die dingen zei als: 'Omdat indrukken geen feiten zijn, zoekt Arend Jan uit wat er aan de hand is op het gebied van migratie.' De kijker keek mee op zijn laptop en zag hoe Boekestijn op Google Images langs foto's van wrakke smokkelbootjes klikte.

Ongeveer tussen de opkomst van China en Poetins expansiedrift was het pauze. 'Even genoeg over geopolitiek', aldus de voice-over. 'Tijd om te ontspannen.'

Koenders en De Wijk gingen kalfsschenkels kopen en Boekestijn plonsde wat rond in het zwembad: 'Oooohhh! Brrrrr.'

Na het zwemmen sneed Boekestijn tergend traag een wortel in stukken. Na ieder stuk volgde een nieuwe visie op de 'snel veranderende wereld'. De Wijk stond ondertussen achter de pannen. Ah, daar kwam de minister van Buitenlandse Zaken binnen. Wat zou hij over IS te melden hebben, over de Brexit of over Trump?

'Ik ruik de knoflook', zei Koenders.

Die avond zaten de heren binnen te pimpelen. Het haardvuur knisperde, het schaakspel stond er werkloos bij en Boekestijn speelde wat op de piano.

'Ik ben te dronken', monkelde hij.

De volgende dag was het tijd voor conclusies. Van de presentatoren uiteraard, die ernstig knikkend de visies van de minister stonden te duiden. Ze hadden hem natuurlijk ook af en toe kunnen laten uitspreken zodat hij zelf zijn ideeën had kunnen verduidelijken, maar dan waren ze zelf vermoedelijk minder aan het woord geweest. Misschien was de torso er dan wel uitgeknipt. En dat kon toch nooit de bedoeling zijn.

Oud-Kamerlid voor de VVD Arend Jan Boekestijn in het zwembad. Beeld WNL
Oud-Kamerlid voor de VVD Arend Jan Boekestijn in het zwembad.Beeld WNL
Meer over