NieuwsCoronavirus

Middenin dodelijke tweede golf raakt ook Mexicaanse president besmet

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador is besmet met het coronavirus. Dit maakte hij zondagavond (lokale tijd) bekend via Twitter. De president is daarmee een van de inmiddels 1,75 miljoen positief geteste mensen in het land van 127 miljoen inwoners. Mexico beleeft een dodelijke tweede coronagolf met momenteel zo’n 1500 slachtoffers per dag, de helft meer dan tijdens de eerste piek in juni.

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador Beeld EPA
De Mexicaanse president Andrés Manuel López ObradorBeeld EPA

De Mexicaanse president vertoont ‘lichte symptomen’ en krijgt een medische behandeling, schrijft hij in zijn tweet. ‘Zoals altijd ben ik optimistisch. Gezamenlijk komen we vooruit.’ In een tweede tweet bericht hij dat hij zijn werk voortzet vanuit het Nationale Paleis, kantoor en ambtswoning van de president. En dat hij maandag telefonisch contact heeft met de Russische president Poetin om een mogelijke zending van het vaccin Sputnik V te bespreken.

Het optimisme dat hij met zijn tweet probeert over te brengen, zal door een deel van de Mexicanen smalend worden ontvangen. Tijdens het afgelopen coronajaar leek dat optimisme vaak op roekeloosheid. Terwijl het dodental opliep en een overheidscampagne de mensen opriep binnen te blijven, zette president López Obrador zijn werkbezoeken voort, veelal zonder mondkapje. Toen andere Latijns-Amerikaanse landen vorig voorjaar onmiddellijk strenge lockdowns invoerden, riep hij zijn landgenoten op om vooral uit eten te blijven gaan en elkaar te blijven omhelzen.

Tekst gaat verder onder de tweet

Curve steil omhoog

In de eerste coronamaanden werd de links-populistische Mexicaanse president meermaals vergeleken met zijn rechts-populistische Braziliaanse collega Jair Bolsonaro. Maar terwijl de Braziliaanse president nooit ophield met het virus te bagatelliseren, gaf López Obrador al wel snel de leiding over het coronabeleid aan een epidemioloog. Mexico slaagde er met een omvangrijke overheidscampagne in om het publieke leven maandenlang grotendeels tot stilstand te brengen. Maar na een aanvankelijke stabilisering sinds juli, met zo’n vijfhonderd doden per dag, gaat de curve deze maand weer steil omhoog.

De Braziliaanse president, die al handenschuddend en zijn aanhangers omhelzend de pandemie bleef tarten, raakte afgelopen zomer al besmet. En met hem meerdere familieleden en een indrukwekkende lijst van kabinetsleden en naaste medewerkers. De Mexicaanse president staakte op een gegeven moment zijn werkbezoeken en wist lang de dans te ontspringen. Maar nadat de maatregelen halverwege de zomer werden versoepeld, begaf ook hij zich weer onder de mensen. Meermaals werd hij gefilmd terwijl hij zonder mondkapje op mensen de hand schudde.

Zoals de president gemengde signalen gaf aan de bevolking, zo hinkt het Mexicaanse Covid-beleid sinds de eerste maatregelen op twee gedachten. De overheid wilde tegelijkertijd levens en het levensonderhoud van mensen redden en heeft nooit maatregelen met dwang willen handhaven. Meer dan de helft van de Mexicanen werkt in de informele sector, zonder financieel vangnet en zonder mogelijkheid tot thuiswerken. Deze mensen konden hooguit worden ontmoedigd om naar buiten te gaan, maar niet worden gedwongen om binnen te blijven, was de overtuiging. Het gevolg was een langgerekte epidemie waarbij een eerste golf hooguit afvlakte om vervolgens verder aan te zwellen.

Gebrek aan ziekenhuisbedden

Mexico telt inmiddels 150 duizend Covid-doden, in Latijns-Amerika het hoogste aantal na Brazilië (217 duizend). Wereldwijd neemt Mexico een vierde plek in na de VS, Brazilië en India. Maar het dodental loopt sinds de jaarwisseling zo snel op dat het land op het punt staat India in te halen. Vooral de metropool Mexico-Stad, met twintig miljoen inwoners, gaat gebukt onder de grote hoeveelheid zieken. Volgens officiële statistieken zijn de ziekenhuizen voor 90 procent bezet, veel patiënten kunnen er niet terecht en overlijden bij gebrek aan een ziekenhuisbed. Een (late) poging om mensen binnen te houden tijdens de feestdagen in december lijkt geen effect te hebben gehad.

‘We sterven aan de ziekte of van de honger’

Vier van de vijf inwoners van de grootste stad van Latijns-Amerika blijven binnen. Een ongekende prestatie, want velen hebben amper spaargeld. Wie niks heeft, gaat toch de straat op om te werken. Latijns-Amerika-correspondent Joost de Vries bezocht in de eerste coronagolf een arme buitenwijk van Mexico-Stad, lees hier de reportage.

Meer over