NIEUWS

Middelbare scholen kunnen vanaf 31 mei weer helemaal open, verplicht vanaf 7 juni

Middelbare scholen mogen vanaf maandag 31 mei weer volledig open. Scholen die daar met hun voorbereiding niet in slagen, krijgen iets meer tijd. Maar vanaf maandag 7 juni moeten alle middelbare schoolleerlingen weer de hele week fysiek naar school om een volledig lesprogramma te volgen.

Remco Meijer
Drukte in de aula van Het Augustinianum in Eindhoven. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Drukte in de aula van Het Augustinianum in Eindhoven.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Dat zei minister Arie Slob (basis- en voortgezet onderwijs) zaterdagmiddag na afloop van het Catshuisberaad tussen een deel van het kabinet en een aantal experts. Voor leerlingen onderling geldt de anderhalvemetermaatregel niet langer, tegenover hun docenten wel. De mondkapjesregels zijn wel gewoon van kracht.

Een aanvullende maatregel is dat zowel leerlingen als docenten twee maal per week thuis een zelftest moeten doen. Slob kondigde aan dat vanaf eind volgende volgende week alle scholen daartoe over voldoende zelftests kunnen beschikken. Hoe dit precies gecontroleerd wordt, is aan de scholen zelf. De zelftest is niet verplicht, maar het is een ‘indringend advies’, meldt het ministerie bij nu.nl.

Zomervakantie

De kabinetsbeslissing is gebaseerd op een advies van het Outbreak Management Team en werd al verwacht. Nu nog krijgen de meeste leerlingen slechts de helft van de tijd fysiek les, omdat ze anderhalve meter afstand moeten houden. De andere helft van de week volgen zij thuisonderwijs. Alleen voor eindexamenleerlingen golden andere regels.

Het kabinet hecht er groot belang aan dat leerlingen voor de zomervakantie toch nog een paar weken volledig naar school gaan. De eerste zomervakanties, in de regio Noord, beginnen op 10 juli. Daarna volgen regio Midden (17 juli) en regio Zuid (24 juli).

Veel onderwijzend personeel had juist liever gezien dat de scholen pas na de vakantie weer zouden opengaan. De vaccinatiegraad heeft op dit moment nog niet het gewenste niveau en veel docenten vrezen het risico te lopen via een leerling besmet te raken. Maar het kabinet durft de beslissing aan, omdat zowel het aantal ziekenhuisopnamen als de besmettingen dalend zijn. ‘Er gaat niets boven les op school’, aldus Slob.

Scholieren blij, docenten bezorgd

Scholierenorganisatie LAKS is ‘ontzettend blij’. ‘Het kabinet heeft vandaag het juiste besluit genomen, zeker nu het Outbreak Management Team (OMT) heeft gezegd dat dit op een verantwoorde manier kan’, zegt Nienke Luijckx, voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren. Het LAKS moedigt zijn achterban aan om gebruik te maken van de zelftests.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) reageert terughoudender. ‘Als het OMT zegt dat de scholen weer volledig open kunnen, dan volgen we dat’, zegt voorzitter Tamar van Gelder. Wel maakt de organisatie zich zorgen dat er straks mogelijk docenten onbeschermd voor de klas staan in een situatie waarbij lastig afstand kan worden gehouden of slecht geventileerd kan worden.

Van Gelder zegt dat het nog ‘een hele toer’ wordt voor scholen om alle leerlingen te kunnen ontvangen. Want de 1,5 meterregel tussen de leerlingen onderling vervalt weliswaar, maar alle andere maatregelen in scholen blijven overeind. Dat betekent dat leerlingen afstand moeten houden van de docent, mondkapjes verplicht blijven en de looprichtingen in de schoolgebouwen blijven bestaan. Van Gelder vindt vooral ‘dat er haast gemaakt moet worden met vaccineren’.

Meer over