Microsoft: Schikken of stikken

Terwijl Bill Gates in China aan de weg timmert, proberen zijn advocaten in de VS een schikking te treffen met de Amerikaanse Justitie....

Na het verhoor van de eerste 24 getuigen is de rechtszaak anderhalve week geleden opgeschort tot 12 april. Volgens een krant in Microsofts hoofdzetel Seattle gebruiken de partijen die pauze voor een vergelijk.

'Het heeft zin om te onderzoeken of we de zaak kunnen schikken', citeerde de krant een bron dichtbij de onderhandelingen. Microsofts operationele directeur reageerde dat 'Microsoft een schikking nooit uitsluit, maar daar in het openbaar niet over zal praten'.

Een bron bij Justitie zei dat hij de kans op een schikking inschat op 60 procent, en dat de kansen zullen stijgen als een uitspraak in zicht komt.

Als Microsoft wordt veroordeeld voor monopoliemisbruik, riskeert het bedrijf een opsplitsing van zijn activiteiten, en moet het misschien zelfs een deel van de onderneming afstoten.

Computertycoon Michael Dell bewees Microsoft gisteren een slechte dienst door in de Washington Post te verklaren dat hij Windows kon installeren op zijn pc's zonder de Internet Explorer. Microsoft houdt in de rechtszaak vol dat de Explorer een integraal onderdeel is van Windows, en dat er daarom geen sprake is van gedwongen verkoop en misbruik van zijn monopoliepositie van Windows.

Meer over