Michelin geeft geen derde ster, wel negen nieuwe

Amsterdam Vooraf werd volop gespeculeerd dat Nederland een derde Michelinster zou krijgen. Getipt werd met name het Zeeuwse Inter Scaldes en ook 't Brouwerskolkje in Overveen achtte zich kansrijk. Maar de oogst in de Rode Gids dit jaar beperkt zich tot negen nieuwe eensterren.

Mac van Dinther

Nederland moest ook een gevoelige veer laten: Apicius, het tweesterrenrestaurant van de broers De Winter in Castricum, leverde een ster in.


De nieuwe sterren zijn mooi over het land verspreid. De gelukkigen dit jaar zijn: restaurant Vermeer in Amsterdam, La Provence in Driebergen, ML in Haarlem, Kasteel Heemstede in Houten, 't Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht, De Burgemeester in Linchoten, One in Roermond, La Trinité in Sluis en De Groene Lantaarn in Zuidwolde.


Kasteel Heemstede van chef-kok André van Doorn is de enige oudgediende in dit rijtje. Hij moest zijn ster in 2009 inleveren en heeft hem nu terug.


Cour du Nord in Nooitgedacht en het Reijmerswale in Yerseke raakten hun ster kwijt. Het Reijmerswale ging onlangs dicht. Voor Cour du Nord, nog maar twee jaar geleden de verrassing in de Michelingids, kwam de klap hard aan. Het restaurant op een luxe-bungalowpark in Drenthe is net helemaal verbouwd, wordt geadviseerd door tv-kok Robert Kranenborg en kreeg een nieuwe kok. De eigenaren hebben laten weten dat ze zich beraden op de toekomst.


De gids kende verder 97 keer een Bib Gourmand toe (verzorgde maaltijden voor een schappelijke prijs), waaronder twintig nieuwe.


Meer over