nieuws

Michaïl Saakasjvili zegt ‘met gevaar voor eigen leven’ te zijn teruggekeerd naar Georgië

Michaïl Saakasjvili, de grootste politiek avonturier van de voormalige Sovjet-Unie, is naar eigen zeggen aan een levensbedreigende missie begonnen. De oud-president van Georgië keerde vrijdagochtend terug naar het land waar hij de corruptie aanpakte en dat hij moest ontvluchten wegens bedreigingen van zijn opvolgers. Later op de dag werd hij gearresteerd door de Georgische veiligheidsdiensten, zo meldde de Georgische premier.

Michaïl Saakasjvili spreekt de pers toe in Kiev na een ontmoeting met de Oekraïense president Zelenski, in april 2020. Volgens een video op zijn Facebookpagina zit hij nu weer in zijn geboorteland Georgië. Beeld Sergej Soepinski / AFP
Michaïl Saakasjvili spreekt de pers toe in Kiev na een ontmoeting met de Oekraïense president Zelenski, in april 2020. Volgens een video op zijn Facebookpagina zit hij nu weer in zijn geboorteland Georgië.Beeld Sergej Soepinski / AFP

De Georgische regering dreigde al jaren Saakasjvili op te sluiten als hij voet zet in Georgië. Een rechtbank veroordeelde de westers-georiënteerde hervormer bij verstek tot 6 jaar cel voor machtsmisbruik. Dat vonnis is volgens Saakasjvili politiek gemotiveerd.

Saakasjvili (53) plaatste vrijdag een video op Facebook waarin hij in het donker te zien is op de boulevard van Batoemi, de tweede stad van Georgië die onder hem veranderde van een grijze havenstad in een badplaats met wolkenkrabbers, casino’s en fonteinen. Met een zwarte pet op zegt hij: ‘Ik heb alles geriskeerd – mijn vrijheid, mijn leven – om hier te zijn.’ Daarna roept hij de bevolking op om zaterdag bij lokale verkiezingen op de grootste oppositiepartij te stemmen en zondag bijeen te komen in hoofdstad Tbilisi.

Het is een mysterie hoe Saakasjvili Georgië binnen is gekomen zonder meteen te zijn gearresteerd. Volgens het Georgische ministerie van Buitenlandse Zaken is Saakasjvili ‘de staatsgrens niet overgestoken’. De leider van de regeringspartij betwijfelde vrijdagmiddag nog of Saakasjvili wel in Georgië is en noemde de video ‘nep’. Toen Saakasjvili toch in Georgië bleek, hielden de veiligheidsdiensten hem aan.

Saakasjvili heeft ervaring met het binnendringen van landen waar hij niet welkom is. Nadat hij in 2003 een vreedzame revolutie had geleid in Georgië en daar een decennium president was geweest, begon hij aan een politiek avontuur in Oekraïne. Hij kreeg een Oekraïens paspoort van zijn oude studiegenoot en toenmalig president Petro Porosjenko en voerde een hard anticorruptiebeleid als gouverneur van de corrupte havenprovincie Odessa.

Maffiabendes

Maar toen hij Porosjenko beschuldigde van samenwerking met maffiabendes, trok die zijn paspoort weer in op een moment dat Saakasjvili even in het buitenland was. Toch kwam de Georgiër zonder geldig paspoort Oekraïne weer binnen: met honderden aanhangers bestormde hij een douanepost op de Pools-Oekraïense grens. Na escapades in Kiev – met een politieachtervolging boven op een dak als hoogtepunt – kreeg hij van de nieuwe Oekraïense president Zelenski een baan als topadviseur.

Met zijn terugkeer naar Georgië hoopt Saakasjvili de politiek van zijn geboorteland voor een tweede keer op te schudden. Georgië houdt zaterdag lokale verkiezingen die gezien worden als een belangrijk moment voor Georgische Droom, de regeringspartij die is opgericht door de machtige oligarch Bidzina Ivanisjvili. De partij staat onder grote druk na beschuldigingen van stembusfraude bij de parlementsverkiezingen van vorig jaar.

Georgische Droom en de oppositie kwamen met bemiddeling van de EU tot een compromis: de regeringspartij zou nieuwe parlementsverkiezingen houden als de partij komende zaterdag minder dan 43 procent van de stemmen krijgt op lokaal niveau. Maar onlangs trok Georgische Droom zich terug uit die afspraak.

Saakasjvili roept de bevolking nu op om de partij aan de afspraak te houden. Hij ziet een kans op een omwenteling met in de hoofdrol, zoals altijd: Michaïl Saakasjvili.

Meer over