Michael Jackson

De King of Pop heeft met een fotoreportage in Vogue een opmerkelijk statement gemaakt..

Ter gelegenheid van het heuglijke feit dat het album Thriller 25 jaar geleden verscheen, staat Michael Jackson deze maand op de cover van de Italiaanse L'Uomo Vogue. En terecht. Thriller is met ruim 104 miljoen exemplaren niet alleen het best verkochte album aller tijden (Greatest Hits van The Eagles voor 't gemak niet meegerekend), de 'King of Pop' is ook een lichtend voorbeeld van iemand met een eigen stijl en rotsvast geloof in zijn smaak.

De zilveren glitterende handschoen.

De kletsnatte wetlook. De gleufhoed.

De onuitputtelijke collectie uniformen - blijkbaar vanuit de overtuiging dat een koning zich, als leider der strijdkrachten, als een generaal kleedt. Daarbij heeft Jackson weleens de neiging te overdrijven, en verscheen hij bijvoorbeeld ooit op audiëntie bij Ronald Reagan in het Witte Huis in een pak waar de eerste de beste dictator van een bananenrepubliek zich voor zou schamen. Inclusief sjerp.

Zelfs tijdens zijn nogal beschamende rechtszaak twee jaar geleden in Los Angeles, zorgde Jackson voor modeamusement, met elke dag een nieuwe, vaak zelfontworpen, outfit. Hoogtepunt: aankomst in pyjama.

Zo'n man verdient een plek op een toonaangevend Italiaans modeblad.

Bruce Weber schoot de foto's voor Vogue. De styliste regelde driehonderd verschillende outfits van 62 verschillende ontwerpers, met 2 miljoen dollar aan sieraden. En 178 paar schoenen, waarvan we er verdomd weinig terug zien in de

fotoserie: twee paar, om precies te zijn. De modeserie is geen oeverloze verkleedpartij; Jackson blijft redelijk dicht bij z'n eigen stijl. Meest opmerkelijke kledingstuk waarin hij zich in Vogue vertoont, is een Dior Hommebroek met extreem laag kruis - in goed Nederlands heet dat een drollenvanger, en het belooft een soort modetrend te worden. Verder houdt Jackson van veel glanzende en glitterende kleren; een dag niet geschitterd is immers een dag niet geleefd, en glitters leiden de aandacht handig af van zijn problematische huid.

Opmerkelijk: hij draagt doodgewoon wit ondergoed van Hanes.

Maar misschien wel het meest curieus aan de serie in Vogue, en vooral aan de cover van het blad, is de perfecte tegenstelling met Jacksons albumcover van 25 jaar geleden. Van zwarte man met krullend haar, in een wit pak met zwart shirt (1982) transformeerde hij tot een blanke man met steil haar in een zwart pak met wit shirt. En ging daar die beroemde veertien minuten durende video van Thriller destijds niet over: de transformatie van gewone Michael naar freaky Michael? Je zou zeggen: in het echte leven is 't hem in 25 jaar goed gelukt.

Meer over