Micha Meinderts, Eva Meijer, Marcel Cohen

Verwarring als homo (ex-vrouw) met vrouw in bed belandt, hoe dieren met elkaar praten, de andere kant van de Netflix-serie 'Making a murderer' en andere net verschenen titels.

Redactie
Micha Meinderts Beeld
Micha MeindertsBeeld

Drie jaar geleden was Sybren Smeding nog vrouw, getrouwd en woonachtig in Amerika. Nu is hij van geslacht veranderd, en een single homo in Rotterdam. Na een concert belandt vriendin Vera als logee bij Sybren in bed. 'Een vluchtige gedachte waardoor ik een hekel aan mezelf kreeg, omdat ik mezelf en al mijn trans broeders verraadde. Mannelijker had ik me tot op heden niet gevoeld.' De roman Aldus Sybren is gebaseerd op het leven van zijn schepper, Micha Meinderts (1981).

De taal van mensen is misschien uniek in haar complexiteit en veelzijdigheid, schrijft Eva Meijer in Dierentalen, maar de talen 'van andere dieren zijn dat ook'. De auteur is filosoof, singer-songwriter, en werkt aan een proefschrift over de politieke stem van het dier. Vleermuizen zingen liedjes voor hun geliefden, die in structuur net zo complex zijn als de zinnen van mensen. Inktvissen kunnen met kleurpatronen op hun huid een scala aan informatie doorgeven. Kijk anders naar dieren en ontdek dat taal veel breder en rijker is dan we dachten.

Met gebruikmaking van herinneringen, foto's, een paar voorwerpen en uit 'stiltes, lacunes en vergetelheid' boetseerde de Franse auteur Marcel Cohen (1937) acht portretten van familieleden die in 1943 en 1944 in Auschwitz zijn gestorven. Katelijne De Vuyst vertaalde Cohens boekje dat drie jaar geleden in Frankrijk verscheen als Het innerlijke toneel (Feiten).

Eva Meijer, ISV W; 17,50 euro. Beeld
Eva Meijer, ISV W; 17,50 euro.Beeld
Marcel Cohen, Athenaeum-Polak & Van Gennep; 17,50euro Beeld
Marcel Cohen, Athenaeum-Polak & Van Gennep; 17,50euroBeeld

Noah Hawley is scenarioschrijver van deNetflix-serie Fargo en romanschrijver. Before the Fall, vertaald door Carolien Metaal in Voor de val, gaat over twee overlevenden van een privévliegtuigongeluk: de kunstenaar Scott Burroughs en een vierjarig jongetje. In het ziekenhuis denkt Scott aan die keer dat hij uit een boom was gevallen en zijn been had gebroken. Dat hij de hele tijd dapper was, totdat zijn vader kwam opdagen in het ziekenhuis en Scott het niet meer hield. De ouders van deze jongen zijn hoogstwaarschijnlijk dood. Er komt niemand binnenlopen die hem toestemming geeft in te storten.

In de tweede helft van 1926 woonden de Duitse denkers Walter Benjamin en Ernst Bloch in hetzelfde Hotel du Midi in Parijs. Arthur Lehning (die veel later de P.C. Hooftprijs zou krijgen) wist beide mannen aan te trekken voor zijn tijdschrift de Internationale Revue i10. Over deze episode schreef Toke van Helmond-Lehning het essay Bin Ich kein Schriftsteller?, mét de authentieke brieven en ansichtkaarten, en ook de naam van Benjamins gids voor het filosoferend flaneren: Franz Hessel, de schrijver van Spazieren in Berlin.

Noah Hawley, De Boekerij; 19,90euro Beeld
Noah Hawley, De Boekerij; 19,90euroBeeld
Toke van Helmond-Lehning, Huis Clos; 17,50 euro Beeld
Toke van Helmond-Lehning, Huis Clos; 17,50 euroBeeld

In De Fixer van Joseph Finder vindt Rick Hoffman in Boston een paar miljoen dollar in het vervallen huis van zijn vader, een advocaat die dementeert in een verzorgingshuis. De aan lager wal geraakte journalist heeft geen idee waarvandaan het geld komt, en aan zijn vader kan hij het dus niet vragen. Was pa soms een maffiamaatje? Hij besluit het geld te houden, maar gaat wel op zoek naar de herkomst ervan. Je kunt er op wachten: de nare jongens staan om de hoek te wachten. Al speurend ontdekt de journalist allerlei geheimen uit het verleden van zijn vader. Finder, die we al kennen van Bedrijfsongeval en Verdacht, weet hoe je een goed verhaal moet vertellen.

De Netflix-serie Making a murderer maakte Steven Avery, die achttien jaar ten onrechte in het gevang had gezeten en twee jaar na zijn vrijlating opnieuw werd vastgezet, in een klap beroemd. In Deonschuldige moordenaar vertelt de openbaar aanklager in de zaak, Michael Griesbach, zijn kant van het verhaal. 'Het is een verhaal met een verbijsterende wending. Maar het is bovenal een verhaal over onschuld en schuld.'

Joseph Finder, Luitingh-Sijthoff, 19,90euro. Beeld
Joseph Finder, Luitingh-Sijthoff, 19,90euro.Beeld
Michael Griesbach, Harper Collins; 19,90 euro. Beeld
Michael Griesbach, Harper Collins; 19,90 euro.Beeld

Sanatorium Zonnestraal bij Hilversum, de Cineac-bioscoop in Amsterdam, de Nirwana-flat in Den Haag: drie monumenten van het Nieuwe Bouwen in Nederland, waarvan de faam minstens zo bestendig is gebleken als die van hun schepper, Jan Duiker (1890-1935). De vroeg overleden architect blonk uit in functionele ontwerpen, streng en helder, maar ook 'zo mooi mogelijk met bijna niets'. Herman van Bergeijk herbeschouwt man en werk in het fraai geïllustreerde en vormgegeven Jan Duiker, bouwkundig ingenieur - van warm naar koud. Het opent met een citaat van Louis Couperus, die Duikers denkbeelden parodieert: 'Wie slaapt er nu in onzen modernen tijd in een dònkere kamer! Wat een ongezond idee!' Ramen open, licht en lucht was het devies.

Herman van Bergeijk, Vantilt, 24,50euro. Beeld
Herman van Bergeijk, Vantilt, 24,50euro.Beeld
Meer over