Mexico tegenstander Oranje in achtste finale

Mexico is zondag in de achtste finales van het WK de opponent van Oranje. In Estadio Castelão van Fortaleza ontmoet het Nederlands elftal de nummer 20 van de FIFA wereldranglijst. De ploeg uit Midden-Amerika staat onder leiding van Miguel Herrera, alweer de vierde coach sinds de kwalificatiereeks voor het WK.

VAN ONZE VERSLAGGEVER CHARLES BROMET

AMSTERDAM - Hij heeft de beschikking over een redelijk getalenteerde, maar wispelturige selectie die lastig te peilen is. Mexico begon het WK met een krappe zege tegen Kameroen, mede doordat de nalatige arbitrage verzuimde twee zuivere doelpunten van Giovani dos Santos toe te kennen.

Daarna werd knap gelijk gespeeld tegen gastheer Brazilië (0-0), vooral dankzij het fenomenale optreden van doelman Ochoa die de beste wedstrijd uit zijn leven keepte. Maandag in Recife werd het slotduel uit de poule tegen Kroatië in de tweede helft overtuigend gewonnen (3-1). Wat voor rust nog een gelijke strijd was, veranderde in de tweede helft in een eenzijdig gevecht.

Aanvoerder Rafael Marquez, ooit van Barcelona, opende de score met een kopbal. Even later zorgde Andres Guardado voor de bevrijdende tweede treffer. Kort voor tijd was daar de 3-0 van Javier Hernandez, veelvuldig reserve van Manchester United, de nieuwe club van Louis van Gaal. De zege kwam Mexico toe, want de ploeg werd een glaszuivere strafschop ontnomen toen de Kroaat Srna hands maakte.

Saillant is de afwezigheid in Brazilië van Carlos Vela, spits van het Spaanse Real Sociedad, en Mexico's beste speler op papier. Onopgeloste problemen met de nationale voetbalbond staan zijn rentree al jaren in de weg.

Mexico heeft wel de beschikking over een aantal van de spelers die twee jaar geleden verrassend Olympisch kampioen werden door Brazilië in de finale met 3-0 te verslaan. Spits Oribe Peralta, de grote man tijdens dat duel door twee keer te scoren, maakte in het eerste groepsduel tegen Kameroen het enige doelpunt. Voormalig AZ-speler Hector Moreno, thans van Espanyol, maakt ook deel uit van de selectie.

Het is niet vreemd dat de spelers van het Nederlands elftal na afloop van de zege tegen Chili zeiden dat de tegenstander voor de achtste finales ze niet zoveel uitmaakte. Kroatië is de nummer 18 van de wereld, Mexico staat twee plaatsen lager.

Toch slaagde Kroatië er maandag geen moment in het Mexico lastig te maken. Een schot van de Mexicaanse middenvelder Hector Herrera tegen de lat gold lange tijd als beste kans van het harde eerste bedrijf.

Mexico begon dit WK dus met een krappe zege tegen Kameroen, mede doordat de arbitrage bij twee zekere doelpunten stond te slapen. Daarop volgde het veelbesproken gelijkspel tegen gastheer Brazilië. Doelman Ochoa groeide daarin uit tot nationale held door elk projectiel dat op zijn doel werd afgevuurd vakkundig te keren.

Noem het geluk. Noem het een incident. Feit is wel dat deze onbekende keeper van het Franse Ajaccio, waar zijn contract afloopt, zich met die ene topprestatie in de kijker speelde van welke geïnteresseerde club dan ook.

Kroatië hield een veel minder aangename herinnering over aan de ontmoeting met de Brazilianen, de ouverture van het WK. De ploeg van bondscoach Kovac deed het 70 minuten geweldig in São Paulo, totdat de Japanse scheidsrechter Nishimura zich ertegenaan bemoeide en Brazilië op weg hielp door een strafschop te geven voor een fopduik van spits Fred.

In het tweede duel tegen Kameroen herstelde Kroatië zich met een 4-0 zege. Mandzukic, die tegen Brazilië nog een schorsing uitzat, maakte zijn rentree en scoorde twee keer. Maandag in Recife slaagde Kroatië, dat een zege nodig had om de achtste finales te bereiken, er niet in de hechte defensie van de Mexicanen te ontregelen.

Mexico plaatste zich voor het WK door Nieuw-Zeeland in de play-offs te verslaan. Het land is voor de vijftiende keer aanwezig op een WK. In 1970 en 1986 reikte Mexico tot de kwartfinales. Positief nieuws voor Oranje: de laatste vijf WK's, sinds het toernooi van 1994 in Amerika, werd Mexico steeds in de achtste finales uitgeschakeld.

undefined

Meer over