NieuwsVuurwapengeweld

Mexico stelt zelf onderzoek in naar ‘daad van terrorisme tegen Mexicanen’ in El Paso

Mexico gaat de schietpartij in El Paso zelf onderzoeken. Het buurland van de Verenigde Staten beschouwt het bloedbad als een terroristische aanslag. Mexico overweegt uitlevering te vragen van de 21-jarige verdachte.

Mensen troosten elkaar na de schietpartij in El Paso waarbij zaterdag 22 mensen om het leven kwamen.Beeld AP

Bij de schietpartij kwamen zaterdag 22 mensen om het leven, onder wie acht Mexicanen. De schutter handelde uit racistische motieven en zou het specifiek gemunt hebben op de Mexicanen.

‘Wij beschouwen dit als een daad van terrorisme tegen Mexicanen, in dit geval uitgevoerd op Amerikaans grondgebied’, zei minister Marcelo Ebrard van Buitenlandse Zaken. De verdachte schutter Patrick Crusius zit vast. Hij wordt aangeklaagd voor moord, maar er kunnen nog aanvullende aanklachten komen.

De Amerikaanse president Donald Trump reist vandaag waarschijnlijk af naar El Paso. Dat heeft burgemeester Dee Margo van de Texaanse stad gezegd. Het Witte Huis heeft de reis nog niet bevestigd. Waarschijnlijk gaat Trump woensdag ook naar Dayton, waar een 24-jarige man negen mensen doodschoot in een druk uitgaansgebied. Zijn motief is nog onduidelijk. 

Wapengeweld

Trump heeft de aanslagen in een toespraak veroordeeld. Hij zegt strengere achtergrondcontroles voor wapengebruik te willen, maar zwijgt over het aan banden leggen van de verkoop zelf.

De Democratisch presidentskandidaat Beto O’ Rourke, die opgroeide in El Paso, meent dat Trump beter kan wegblijven uit de stad. ‘Hij hielp creëren wat we zagen in El Paso.’ Veel Democraten vinden dat Trump zich onvoldoende uitspreekt tegen wapengeweld en wit nationalisme. Ze beschuldigen hem er onder meer van dat hij nauwe banden onderhoudt met de Amerikaanse wapenlobby National Rifle Association (NRA).

Weer twee dodelijke schietpartijen, wat nu?

Commentaar: Het is meer dan bitter dat dood en verderf worden gerechtvaardigd met een verwijzing naar de vrijheid van ­meningsuiting.

Internetforum 8chan, ‘beerput van haat’, ging gedwongen offline na de aanslag in El Paso. De schietpartij werd hier online aangekondigd.

Analyse: Rechts-extremistisch terrorisme is een factor in het vuurwapengeweld in de VS.

Meer over