Mexico onder druk gezet

SANTA CRUZ - El Salvador en Honduras eisen dat Mexico onderzoek doet naar de veronderstelde ontvoering van zeker 50 Midden-Amerikaanse emigranten in de deelstaat Oaxaca, in het zuidoosten van het land. Maar de Mexicaanse regering zegt geen aanwijzingen te hebben dat de kidnapping heeft plaatsgehad.


Het Salvadoraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dinsdag dat volgens getuigen tien zwaar gewapende mannen met een barricade van boomstammen en rotsblokken een goederentrein hadden aangehouden. In de trein reisden Midden-Amerikaanse emigranten, voornamelijk Salvadoranen en Hondurezen, die geboeid in terreinwagens werden afgevoerd. Onder de minstens 50 gegijzelden zouden zich vooral vrouwen en kinderen bevinden. De ontvoering zou 16 december rond middernacht hebben plaatsgevonden dichtbij de stad Chahuites.


'Gezien de ernst van de situatie, eisen we dat de regering van Mexico een onderzoek instelt om zo snel mogelijk de verblijfplaats van de ontvoerde personen op te sporen', aldus het communiqué van het ministerie. Ook Honduras wil opheldering, bevestigde 's lands onderminister van Buitenlandse Zaken Alden Rivera dinsdag. De aangifte van beide landen wordt ondersteund door de Mexicaanse humanitaire organisaties 'Casa del Migrante' en 'Hermanos en el Camino'.


Mexico's nationale migratiedienst INM meldde woensdag dat er geen bewijs bestaat dat de goederentrein is aangehouden. Wel werd volgens de INM op 16 december een controle gehouden in de trein, waarbij migratieagenten 92 personen zonder identiteitspapieren arresteerden. 'Bij het raadplegen van lokale en federale autoriteiten en de spoorwegmaatschappij hebben we geen aanwijzingen gevonden die de aangifte van El Salvador en Honduras kunnen onderbouwen', zei een woordvoerder.


Volgens de katholieke geestelijke Alejandro Solalinde, directeur van een opvangcentrum voor personen zonder papieren in Ixtepec, wisten negentien emigranten aan de treinoverval te ontsnappen. Ze verblijven nu in Solalindes centrum en verklaarden dat de kidnapping een half uur na de controle van de migratieautoriteiten plaatshad. 'Ze vertelden dat de gegijzelden geboeid werden afgevoerd naar een huis in Chahuites, dicht bij een verlaten waterzuiveringsfabriek', zei Solalinde. Volgens hem is de ontvoering uitgevoerd door leden van Los Zetas, een van de gewelddadigste drugsbendes van het land.


Zo'n 500.000 Latijns-Amerikaanse emigranten proberen jaarlijks Mexico te doorkruisen op zoek naar werk in de VS. Ieder jaar worden ruim 20.000 van hen ontvoerd, volgens een recent rapport van de nationale mensenrechtencommissie CNDH. De ontvoerders vragen losgeld aan familieleden van de gegijzelden in hun land van oorsprong of in de VS.


Meer over