Mexico na twee zeges nog niet opgelucht

Mexico is ondanks de tweede zege op rij nog niet zeker van een plaats in de tweede ronde. De Midden-Amerikanen wonnen met 2-1 van Ecuador....

Mexico maakte tegen Ecuador echter geen al te zekere indruk. De ploeg kwam al na vijf minuten op achterstand en ontsnapte in de slotfase tot drie keer toe aan de gelijkmaker. Het zal bondscoach Aguirre hebben geërgerd dat de mentale hardheid, waar hij de laatste maanden zo op hamerde, ver te zoeken was.

Toch heeft de naar Osasuna in Spanje vertrekkende trainer weinig reden tot klagen. Hij begon in 2001 aan de klus in Mexico, toen het land in de kwalificatie al nagenoeg was uitgeschakeld. Een onverwachte opleving, vier keer winst in de laatste vijf duels, verzekerde het land alsnog van plaatsing voor de eindronde. Voor de twaalfde keer is Mexico op het podium van het WK voetbal van de partij.

Mexico, twee keer kwartfinalist (in 1970 en 1986), was gisteren de favoriet. De laatste zes jaar ontmoetten de landen elkaar zes keer, waarbij Ecuador slechts één maal wist te winnen. Bovendien miste Ecuador nog eens zijn beste speler, de in de Mexicaanse competitie actieve Aguinaga. Ondanks zijn blessure werd de vedette in de slotfase nog wel ingezet, maar ook hij kon geen kentering tot stand brengen.

Het duel was vijf minuten oud toen Delgado historie schreef. Hij scoorde Ecuadors eerste treffer bij een WK, na een voorzet van De la Cruz. Meer zat er voor de debutant niet in. Mexico creëerde een overwicht en kwam nog voor de rust op gelijke hoogte. Borgetti nam na bijna een half uur het doelpunt voor zijn rekening.

Kort na de pauze zette Torrado de Mexicanen op voorsprong. Ze slaagden er echter niet in de voorsprong te vergroten. In de slotfase kreeg Ecuador daardoor onverwacht nog uitzicht op de gelijkmaker. Ayovi en Delgado lieten de beste kansen onbenut.

'Een gebrek aan karakter.' Dat verweet bondscoach Hernan Dario Gomez van Ecuador zijn spelers na de nederlaag. 'Na een goed begin zijn we te ver teruggevallen.'

Gomez beschouwt zijn land na twee verliesbeurten als uitgeschakeld. 'Het moet wel heel raar lopen willen we het nog redden. Dat we de tweede ronde niet bereiken, is een gegeven waarmee ik kan leven. Maar met de manier waarop we hebben gespeeld, kan ik geen vrede hebben. Hopelijk kunnen we ons in de laatste wedstrijd, donderdag tegen Kroatië revancheren.'

Meer over