Mexico geeft groen licht voor uitlevering drugsbaron El Chapo aan VS

Joaquin 'El Chapo' Guzman mag worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dit heeft het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag bepaald. De Mexicaanse drugsbaron werd begin dit jaar opgepakt nadat hij was ontsnapt uit de gevangenis.

Redactie
Joaquin 'El Chapo' Guzman tijdens zijn arrestatie. Beeld epa
Joaquin 'El Chapo' Guzman tijdens zijn arrestatie.Beeld epa

Het Mexicaanse ministerie bevestigde daarmee een uitspraak van de rechter eerder deze maand. De advocaten van Guzman, onder wie Jose Refugio Rodriguez en Juan Pablo Badillo, proberen zijn uitlevering nog aan te vechten in een ultieme poging hem in Mexico te laten berechten. Inmiddels is hij al wel vanuit de Altiplano-gevangenis in Mexico-Stad overgeplaatst naar een gevangenis in Juarez, een stad die grenst aan de Verenigde Staten.

Ontsnapping

El Chapo, die aan het hoofd staat van het beruchte Sinaloakartel in Mexico en een van de grootste drugsorganisaties ter wereld is, ontsnapte in juli vorig jaar via een tunnel uit Altiplano. In januari van dit jaar werd hij weer opgepakt. Het was zijn tweede ontsnapping: in 2001 verborg hij zich in een jutezak en reed hij zo de vrijheid tegemoet, om in 2014 weer te worden gearresteerd.

Het is nog onduidelijk wanneer Guzman precies terecht zal staan voor de rechtbank in Texas en Californië. Wel zou hij de verzekering hebben gekregen van de VS dat hij niet tot de doodstraf zal worden veroordeeld. Guzman wordt onder meer verdacht van drugshandel, witwassen en moord.

Ten val door ijdelheid

Zijn eigen ijdelheid heeft de Mexicaanse drugsbaron Joaquin 'El Chapo' Guzman uiteindelijk de kop gekost. De topcrimineel wilde een film laten maken over zijn turbulente leven, maar de Mexicaanse autoriteiten kregen daar lucht van. Lees hier de reconstructie van zijn arrestatie terug.

Meer over