Mexico boos dat Trump ook niet-Mexicanen over de grens wil zetten

De twee Amerikaanse ministers die donderdag Mexico bezochten werden kil ontvangen. Trumps deportatieplannen worden er als een 'vijandige daad' gezien.

Redactie
Tillerson komt aan in Mexico-Stad. Beeld Reuters
Tillerson komt aan in Mexico-Stad.Beeld Reuters

Twee Amerikaanse ministers hebben donderdag een kil onthaal gekregen in Mexico. De plannen van de regering-Trump om op grote schaal illegalen terug te sturen, stuiten bij de Mexicaanse regering op fikse weerstand. Een nieuwe bron van ergernis is het Amerikaanse voornemen om ook migranten uit Midden-Amerikaanse landen over de grens met Mexico te zetten.

De toch al moeizame missie van de ministers van Buitenlandse Zaken en Binnenlandse Zaken, Rex Tillerson en John Kelly, werd door president Donald Trump op scherp gezet. Hij noemde het uitzetten van illegalen donderdag 'een militaire operatie.' Kelly, een voormalige generaal, probeerde vrijwel tegelijkertijd zijn Mexicaanse gastheren gerust te stellen: hij zei dat de VS geen 'militaire macht' zullen inzetten, en dat van 'massale deportatie' geen sprake zal zijn.

De Mexicaanse autoriteiten maakten van hun hart geen moordkuil. Minister van Buitenlandse Zaken Luis Videgaray sprak zijn 'irritatie en zorgen' uit over de gedwongen terugkeer van wellicht miljoenen landgenoten. Mexico accepteert volgens de minister geen 'eenzijdige' maatregel. Andere functionarissen in Mexico-Stad spraken over een 'vijandige' Amerikaanse daad.

De spanningen tussen de VS en Mexico waren al hoog opgelopen door de aankondiging van president Trump om een muur te bouwen langs de Mexicaanse grens, met het doel immigranten te weren. De Mexicaanse regering zou voor de kosten moeten opdraaien. President Enrique Peña Nieto heeft dat geweigerd. Het leidde ertoe dat eerder dit jaar een voorgenomen bezoek van Nieto aan Trump werd afgeblazen.

Verspillen

Trump heeft gedreigd te korten op de financiële hulp aan Mexico, als het land onwillig is om aan zijn plannen mee te werken. Hij laat momenteel in kaart brengen welke steun, rechtstreeks en via internationale kanalen, het land van de VS ontvangt.

Een deel van de miljoenensteun is bestemd voor de gezamenlijke bestrijding van drugshandel-en smokkel. Mexico laat doorschemeren dat het de samenwerking op een laag pitje zal zitten als Trump zijn deportatieplannen doorzet. Ook zouden de autoriteiten een oogje dichtknijpen bij de migratie van mensen uit Midden-Amerikaanse landen naar de VS.

De VS tellen naar schatting elf miljoen illegalen. Verreweg de meesten zijn Mexicanen. Bij de deportatie wil Trump voorrang geven aan illegalen met een strafblad. Hij sprak donderdag over slechteriken (bad dudes). Een klein vergrijp, zoals winkeldiefstal, kan al reden tot uitzetting zijn.

Veel honderdduizenden illegalen zijn afkomstig uit Midden-Amerikaanse landen als Honduras, Salvador en Guatemala. Kelly bezocht eerder deze week Guatemala-Stad, waar hij een vliegtuig met uitgezette Guatemalteken verwelkomde.

Tweederde van de illegalen woont al langer dan tien jaar in de VS. Het werkloosheidscijfer onder hen (4,8 procent) is lager dan het landelijk gemiddelde. Ook komen ze relatief weinig voor in criminaliteitsstatistieken, juist omdat ze bang zijn hun baan te verliezen en het land uitgezet te worden.

Meer over