volkskrant avond12 februari 2019

Mexicaanse drugsbaron ‘El Chapo’ wacht vrijwel zeker levenslang na oordeel jury | Hoe een tbs-therapeut een 16-jarig meisje prostitueerde

De N375 bij Ruinen en Koekange, waar de parkeerplaats is waar Lucy voor seks werd aangeboden.  Beeld Harry Cock/de Volkskrant
De N375 bij Ruinen en Koekange, waar de parkeerplaats is waar Lucy voor seks werd aangeboden.Beeld Harry Cock/de Volkskrant

Vandaag belangrijk

Mexicaanse drugsbaron ‘El Chapo’ wacht vrijwel zeker levenslang na oordeel Amerikaanse federale jury
De beruchtste drugsbaas ter wereld, Joaquin ‘El Chapo’ Guzman, is dinsdag door een federale jury in New York schuldig bevonden aan drugshandel. De leider van het Mexicaanse Sinaloa-kartel zal vermoedelijk de rest van zijn leven in een Amerikaanse cel slijten.

Pulsvissers aan het werk. Beeld ANP
Pulsvissers aan het werk.Beeld ANP

Vertrouwelijke voorstellen EU: pulsvisserij eind 2021 verboden, tot dan mogelijk maar 7 van 80 Nederlandse pulsvissers de zee op
De pulskorvisserijvloot koerst af op een koude sanering. De EU wil het elektrische vistuig, waar Nederlandse vissers veel in hebben geïnvesteerd, uiterlijk eind 2021 verbieden. Tot die tijd zouden mogelijk nog maar 7 van de circa 80 Nederlandse pulsvissers de zee op mogen.

null Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht
Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Hollandse salafist is geen gewelddadige extremist, maar gematigde poldermoslim
Het beeld dat we in Nederland hebben van salafistische moslims is ‘onvolledig en soms onjuist’. In plaats van een potentieel gevaarlijke en gewelddadige extremist is de typische Hollandse salafist een poldermoslim die zijn strenge leefregels niet al te letterlijk neemt en juist probeert deel uit te maken van de Nederlandse samenleving.

Rechter forceert ontslag na twee jaar ziekte zodat werkgever ontslagvergoeding niet kan ontduiken
Werkgevers mogen zieke werknemers niet oneindig in dienst houden om daarmee het betalen van de ontslagvergoeding te ontlopen. Een zorginstelling die dat probeerde, moet een zieke arts van de rechter alsnog ontslaan en een vergoeding van 144 duizend euro betalen.

Video van de dag

Je hoeft er niet eens het bos voor in, want superfoods groeien gewoon in je wijk. Volkskrant-redacteur Wendy van der Waal geeft tips aan wannabe-wildplukkers die blaadjes, bloempjes en besjes bij elkaar willen sprokkelen en nam zelf de proef op de som.

Vanavond op televisie

American History X (SBS 9, 22.30 uur) verzuipt soms in (beeld)retoriek, maar evengoed grijpt het drama – over een tot inkeer gekomen neonazi die zijn broertje op het rechte pad tracht te houden – je bij de keel. In Uitgezet (NPO 2, 23.15 uur) ontmoet Sinan Can kinderen die asiel zochten in Nederland, maar werden uitgezet naar landen waar nog steeds wordt gevochten. Zoals de 14-jarige Ahmed, die verhuisde van Dronten naar het Iraakse Kirkuk. Meer tv-tips vind je hier.

Uit de krant van morgen

De tbs-therapeut en het meisje van 16 op de parkeerplaats
De tbs-therapeut en het meisje van 16 op de parkeerplaats Arjan B. (49) werkt ruim vijftien jaar als therapeut in de Drentse tbs-kliniek Boschoord, waar onder anderen zedendelinquenten worden behandeld. Tot hij op een parkeerplaats langs de N375 een meisje van 16 voor seks aanbiedt. Justitie eist vijf jaar cel tegen hem.

Volksbank-CEO Maurice Oostendorp: ‘Ik kies liever voor private bank met publieke dimensie’
De Volksbank (moeder van onder andere SNS en ASN) voelt weinig voor een beursgang en wil proberen een andere oplossing te vinden als privatisering dan zo nodig moet. Volksbank-bestuursvoorzitter Maurice Oostendorp: ‘Wij willen aandeelhouders die langjarig ons model onderschrijven en accepteren.’

De Volksbank in Utrecht. Beeld Raymond Rutting/de Volkskrant
De Volksbank in Utrecht.Beeld Raymond Rutting/de Volkskrant

Beste VVD’ers, vertrouw nou eens op het kapitalisme
De CO2-belasting is zinloos want de burger draait er uiteindelijk voor op, zegt Minister Wiebes. Maar Koen Haegens geeft hem een lesje in hoe het wel goed kan uitpakken.

Hoe houd je als strafpleiter schone handen?
De tape van een gesprek tussen Peter R. de Vries en Willem Holleeder brengt advocaten in het nauw. Hoe zorg je als strafpleiter dat je niet verwikkeld raakt in de vuile zaakjes van je cliënten?

Jan en Titie van Dijk in hun paardenslagerij in Groningen.  Beeld Erik Smits
Jan en Titie van Dijk in hun paardenslagerij in Groningen.Beeld Erik Smits

Het einde nadert voor de paardenslagerij. ‘Dat paardenvlees gezond en duurzaam is, is te laat ontdekt’
Het is in Nederland een uitstervend fenomeen: de paardenslager. De Volkskrant bezocht een van de laatste speciaalzaken, op zoek naar een verklaring voor het naderende einde.

Foto’s en filmpjes analyserend kwam ik erop uit dat het tekenlokaal afgebrand was
Het Vossius Gymnasium stond maandag ineens in de fik, de middelbare school van Aaf Brandt Corstius. Natuurlijk kwamen er meteen herinneringen naar boven.

Meer over