nieuwsjustitie

Mexicaanse drugsbaron ‘El Chapo’ wacht vrijwel zeker levenslang na oordeel Amerikaanse federale jury

De beruchtste drugsbaas ter wereld, Joaquin ‘El Chapo’ Guzman, is dinsdag door een federale jury in New York schuldig bevonden aan drugshandel. De leider van het Mexicaanse Sinaloa-kartel zal vermoedelijk de rest van zijn leven in een Amerikaanse cel slijten.

Joaquin ‘El Chapo’ Guzman, in het midden, wordt in januari 2017 uit een vliegtuig geëxporteerd. Beeld AP
Joaquin ‘El Chapo’ Guzman, in het midden, wordt in januari 2017 uit een vliegtuig geëxporteerd.Beeld AP

De anonieme juryleden in de zwaar beveiligde federale rechtbank in Brooklyn, New York, vonden de 61-jarige Guzman na zes dagen delibereren schuldig aan alle tien de aanklachten. Meer dan vijftig getuigen deden hun zegje tijdens het proces, dat bijna drie maanden in beslag nam. De rechter doet 25 juni uitspraak.

Voormalige adjudanten van Guzman en andere prominente kartelleden deden in ruil voor strafvermindering in detail uit de doeken hoe Guzman een succesvolle drugsmultinational dreef die jarenlang tonnen verdovende middelen verstopt in vrachtauto’s, treinstellen en blikken jalapeño-pepers de VS in smokkelde. Ook onthulden ze hoe tientallen politici werden omgekocht en rivalen op vaak gruwelijke wijze vermoord.

Guzman zelf, een van de aanstichters van de drugsoorlogen die Mexico sinds 2006 in hun greep houden, ontkent alle aanklachten. ‘El Chapo’ (Kleintje), zo genoemd vanwege zijn geringe lengte van 1,68 meter, zou er volgens zijn advocaten bij zijn gelapt door een andere grote drugsbaas uit de noordwestelijke deelstaat Sinaloa, Ismael ‘El Mayo’ Zambada, die zelf nog op vrije voeten is. De verdediging kondigde aan in beroep te gaan.

‘El Chapo’ werd begin 2016 na een grote schietpartij in Sinaloa gearresteerd, nadat zijn geheime verblijfplaats was uitgelekt via een film waaraan hij meewerkte. In 2017 werd hij door Mexico uitgewezen naar de VS om daar terecht te staan. Tweemaal eerder zat hij gevangen. Tweemaal wist hij echter op spectaculaire wijze uit de cel te ontsnappen, in 2001 verstopt in een wasserijkarretje en in 2014 (met zijn minnares) via een uitgegraven tunnel.

Joaquin Guzman werd in 1958 geboren in een straatarm bergdorp in Sinaloa. Hij werkte zich op tot de machtigste drugsbaron ter wereld sinds de dood van de Colombiaan Pablo Escobar in 1993. Het Sinaloa-kartel verdiende miljarden aan de handel in cocaïne, heroïne, marihuana en methamfetaminen.

Het Amerikaanse zakenblad Forbes schatte Guzmans persoonlijke vermogen in 2009 op meer dan 1 miljard dollar. Hij was berucht vanwege het extreme geweld waarmee hij de scepter zwaaide in zijn kartel. Onder de arme bevolking van Mexico geniet hij echter een Robin Hood-achtige reputatie.

Nederlandse politie tapte anderhalf jaar lang alle communicatie van Mexicaanse drugsbaron ‘El Chapo’

Het is aan de Nederlandse politie te danken dat de FBI een compleet beeld kreeg van de organisatie van de beruchte drugsbaas ‘El Chapo’. Een specialistisch team van de politie tapte anderhalf jaar diens communicatie af.

HOUDT HET DRUGSGEWELD IN MEXICO OP ALS ‘EL CHAPO’ ACHTER DE TRALIES BLIJFT?

In november vorig jaar begon in New York het proces tegen Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán, een van de grootste drugsbazen uit de geschiedenis. De rechtszaak tegen de Mexicaan kost de Amerikaanse staat tientallen miljoenen euro’s, en belooft een groot mediacircus te worden. Voor Mexico maakt het geen verschil: het geweld is sinds zijn arrestatie alleen maar toegenomen.

VERDWENEN IN MEXICO: ‘ZE DACHTEN DAT WE ZOUDEN ZWIJGEN’

Al bijna vier jaar proberen ze vergeefs de waarheid boven tafel te krijgen. In juni vorig jaar gloorde er weer hoop voor de families en vrienden van 43 Mexicaanse studenten die in 2014 spoorloos verdwenen. Een rechtbank heeft bepaald dat het onderzoek bol staat van de fouten en over moet. Onze correspondent sprak familieleden van de verdwenen studenten.

‘LAAT ZE ONS ALLEMAAL MAAR VERMOORDEN, ALS OP VERSLAG DOEN VAN DEZE HEL DE DOODSTRAF STAAT’

Dit twitterde de Mexicaanse journalist Javier Valdez eind maart, na de moord op collega-verslaggever Miroslava Breach. De vrouw schreef over corruptie, en de misdaden van de drugsmaffia. Ze werd met kogels doorzeefd terwijl ze haar zoon naar school bracht. ‘Zwijg niet’, twitterde Valdez dapper. In 2017 moest ook hij zijn woorden met de dood bekopen.

Meer over