'Mexicaanse drugsbaas vast op Schiphol'

AMSTERDAM - De Nederlandse justitie wil er niet meer over zeggen dan dat er een 'een 33-jarige Mexicaanse man' is opgepakt op Schiphol. Maar serieuze Mexicaanse kranten weten dat er een belangrijke arrestatie is verricht op Oudjaarsdag op de pier waar Zuid-Amerikaanse vluchten aankomen. Het gaat volgens 'ingewijde bronnen' van La Jornada en Excelsior om José Rodrigo Aréchiga Gamboa, beter bekend als 'El Chino Ántrax'.

De aanhouding vond volgens de Koninklijke Marechaussee plaats op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten. De man wordt in de Verenigde Staten verdacht van overtreding van de Opiumwet.

Dat is niet het enige waarvoor José Rodrigo Aréchiga Gamboa wordt gezocht.

Aréchiga Gamboa staat aan het hoofd van Los Ántrax, een criminele organisatie in dienst van het machtige Sinaloakartel en verantwoordelijk voor de beveiliging van Ismael 'El Mayo' Zambada, die samen met Joaquín 'El Chapo' Guzmán aan het hoofd staat van het kartel dat verantwoordelijk is voor het grootste deel van de Mexicaanse drugshandel.

El Chino Ántrax lijkt bovendien flink actief te zijn op sociale media, waarmee hij zijn volgers een inkijkje in zijn leven biedt. Met enige regelmaat verschijnen er foto's van reizen naar Egypte, Cannes, Madrid, Dubai en Ibiza en poseert El Chino met dure auto's, geweren en luxe jachten.

Op alle foto's is zijn gezicht onherkenbaar gemaakt; ook op degene waarop hij naast Paris Hilton staat en zijn duim opsteekt.

De leider van Los Ántrax is een beroemdheid in Mexico: op Instagram en Twitter staan bewonderende reacties en op YouTube staan meerdere liedjes die speciaal voor hem zijn geschreven.

Op het Instagramaccount jamesbond5_7 (bijna 118 duizend volgers), dat vermoedelijk van Aréchiga Gamboa is, verscheen woensdag nog een foto waarop hij voor twee grote pilaren staat met een gouden kalasjnikov in zijn handen. In het bijschrift bij de foto wenst hij zijn volgers het beste voor 2014 en hoopt hij dat al hun dromen uitkomen.

De Mexicaan is donderdag voorgeleid aan de Nederlandse rechter-commissaris en in voorlopige hechtenis genomen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie hebben de Verenigde Staten zestig dagen de tijd om een uitleveringsverzoek in te dienen. Minister Opstelten beslist dan of de man wordt uitgeleverd.

undefined

Meer over