Mevrouw biedt niets te veel, niets te weinig

Bergen in Noord-Holland is vermaard om zijn schitterende huizen in de stijl van de Amsterdamse School. Berlage en de zijnen hebben hier in de betere wijken inderdaad hun monumentale sporen achtergelaten; des te schriller is daardoor het contrast met de bebouwing van het winkelcentrum....

Wie hier rondloopt, krijgt de indruk dat op zeker moment van overheidswege is besloten in het kader van de vooruitgang een gericht bombardement uit te voeren en alles nu eens overzichtelijk op te zetten. De welstandscommissie had in die periode belangrijker zaken aan het hoofd.

Het voordeel hiervan is wel dat het Parkhotel minder uit de toon valt. Ooit was dit gebouw uit 1902 een statig pension, later werd het hotel; het ontleent zijn naam aan een parkje dat eromheen lag.

Dat is in de loop der jaren verdwenen onder de expansiedrift die zich aan drie zijden van het gebouw manifesteert. Zo te zien heeft de post architectenkosten niet heel zwaar op de begroting gedrukt.

Maar binnen is het onveranderd nog 1957, het jaar dat de huidige eigenares de zaak overnam. Dat is de nu 82-jarige Mevrouw G. C. Woudstra-Leering. Afgaande op de eerbied waarmee het personeel haar bejegent, is Mevrouw G. C. Woudstra-Leering nog het laatste aan het gebouw waarvan de monumentale waarde wordt ingezien.

Zij troont in de caféruimte, waar de toon wordt gezet met tapijtjes op de tafels en uiteenlopende voorwerpen van hout, koper en andere oude metalen die sfeer beogen te scheppen en daarin zeker slagen, wanneer men althans liefhebber is van de sfeer uit 1957. Achterin, waar ze zich gedekt weet door de schuifdeur naar de eetzaal, bevindt zich haar commandocentrum. Zij heeft hier een imperium opgebouwd, en als ze een scepter had, zou ze hem zwaaien.

De kamers in het Parkhotel bieden niets te veel en niets te weinig. De kaart in het restaurant ziet er behoorlijk uit. Wie de mogelijkheid van halfpension kiest, kan de acceptabele maaltijden verwachten die passen bij een gelegenheid waar bij het ontbijt kleine afvalbakjes op tafel staan voor de theezakjes, de eierdoppen en de lege boterkuipjes.

Eén nadeel kent het Parkhotel, en dat is de rumoerige ligging tegenover twee caféterrassen aan de voorzijde en aan de twee verkeersaders die Bergen kent, de Breelaan en de Stationsstraat. Die zijn uitgevoerd in uiteenlopende klinkerpatronen, waarop vooral in het weekend de Betere Bergenaren tot laat in de avond met hun Range Rovers een slaapverstorend bandengeroffel veroorzaken, op weg van of naar hun reservaten. Maar dat wordt de volgende dag dan weer weer ruimschoots gecompenseerd door de bezienswaardigheid van Mevrouw G. C. Woudstra-Leering.

Meer over