NieuwsHarvey Weinstein

#MeToo-posterroofdier Harvey Weinstein moet wéér op zoek naar een nieuwe advocaat

De Hollywoodproducent heeft grote moeite het juridisch team rond te krijgen dat zijn verdediging moet voeren bij zijn rechtszaak. Nu stapt zijn hoofdadvocaat op.

Bor Beekman
Harvey Weinsteins hoofdadvocaat Jose Baez stapte deze week op.  Beeld AFP
Harvey Weinsteins hoofdadvocaat Jose Baez stapte deze week op.Beeld AFP

Harvey Weinstein wist als geen ander hoe je de ideale cast voor speelfilms moest samenstellen. Dat riep de 67-jarige Hollywoodproducent althans, decennialang. En wie zijn seksuele avances afsloeg mocht niet meedoen, ondervond actrice Ashley Judd, een van de vrouwen die hem nu aanklaagt: het zou haar een rol hebben gekost in The Lord of the Rings.

Ondertussen is de van verkrachting en seksuele intimidatie beschuldigde Hollywood-producent al ruim een jaar druk met het samenstellen van het vier – of vijfkoppige ‘dreamteam’ advocaten voor zijn rechtszaak, die in september wordt voortgezet in New York. Dít castingtraject blijkt nog knap lastig.

Deze week maakte Weinsteins hoofdadvocaat Jose Baez bekend dat hij zich wil terugtrekken uit de zaak, omdat hij al maanden in onmin verkeert met zijn cliënt. Volgens Baez, die vaker beroemdheden bijstond, maakt Weinsteins gedrag het ‘onredelijk moeilijk’ een goede verdediging te voeren. Weinstein, op zijn beurt, meent dat Baez’ kantoor onvoldoende tijd spendeerde aan zijn zaak. Hij zou een tweede advocaat hebben ingehuurd om zijn eerste onder druk te zetten.

Voor het juridisch kanon Baez werd aangesteld, stapte afgelopen januari al Weinsteins eerste advocatenkeus op. En de producent zag z’n ververste juridische team vervolgens wéér wankelen toen Baez’ ervaren partner en kantoorgenoot Ronald S. Sullivan onder druk zijn medewerking opzegde; studenten van de om zijn ideële werk geprezen hoogleraar aan de rechtenfaculteit te Harvard waren het luidkeels oneens met diens keuze om Weinstein bij te staan.

De Hollywoodproducent, van seksueel wangedrag beschuldigd door meer dan tachtig vrouwen, houdt vol onschuldig te zijn; de vrouwen die hem nu aanklagen zouden hebben ingestemd met de seks. Eerder werd bekend dat hij een schikking trof met oud-medewerkers van zijn filmbedrijf en enkele gedupeerde partijen voor een totaalbedrag van 44 miljoen dollar. Zijn strafzaak is vooralsnog primair gebaseerd op twee aantijgingen: het forceren van orale seks bij een van zijn productieassistenten in 2006, en het verkrachten van een vrouw in een hotelkamer in Manhattan in 2013. Als Weinstein wordt veroordeeld voor het zwaarste vergrijp, wacht hem een gevangenisstraf tussen de vijf en vijfentwintig jaar.

Volgens de Amerikaanse media zinspelen zijn aanklagers op de strategie die werd toegepast bij de rechtszaak van de wegens verkrachting veroordeelde televisiester en komiek Bill Cosby. Daarbij ging het eveneens om een beperkt aantal daadwerkelijke aanklagers, maar mochten vijf andere slachtoffers wel getuigen hoe zij óók waren bedwelmd en verkracht door Cosby. Zo kon de jury duidelijk worden gemaakt dat het een ‘patroon’ betrof. Of de rechter in New York ook bij Weinstein ruimte laat aan extra getuigenissen is nog onbekend.

Bij de eerste zitting werd geen pers toegelaten, mogelijk ook om de getuigen en jury nog even te vrijwaren van media-aandacht. Dagblad The New York Times en het tijdschrift The New Yorker wonnen in 2018 een Pullitzer-prijs voor de berichtgeving over Weinstein, waarmee in 2017 de kiem werd gelegd voor de wereldwijde #MeToo-beweging.

Lees meer over Harvey Weinstein

In oktober 2017, toen Weinstein viel, schreef filmredacteur Bor Beekman: Waarom heeft het zo lang geduurd voordat de God van Hollywood viel?

Lees hier de recensie van Floortje Smit over de documentaire Untouchable.

Meer over