#MeToo is uit de hand gelopen, stelt collectief van vrouwelijke schrijvers, journalisten en actrices in Franse krant Le Monde

De #MeToo-beweging is uitgelopen op een heksenjacht tegen mannen. Feministische activisten maken onvoldoende onderscheid tussen verkrachting en onhandige versierpogingen. Mannen worden afgeschilderd als varkens, vrouwen als eeuwige slachtoffers. #MeToo dreigt te leiden tot een nieuwe vorm van puritanisme die de seksuele vrijheid in gevaar brengt.

Peter Giesen
Cathérine Deneuve. Beeld afp
Cathérine Deneuve.Beeld afp

Dit stelt een collectief van vrouwelijke schrijvers, journalisten, actrices en andere professionals in een opiniestuk voor Le Monde. Tot de initiatiefnemers behoren de actrice Cathérine Deneuve en de schrijfster Catherine Millet, die furore maakte met een openhartig boek over haar uitbundige seksleven.

Op zichzelf is het goed dat mensen zich bewust worden van seksueel geweld, zeker als dat plaatsvindt binnen een context van professioneel machtsmisbruik, schrijven de vrouwen. Maar #MeToo is uit de hand gelopen. Mannen worden beschuldigd of gestraft voor minieme vergrijpen als een hand op de knie, het stelen van een kus, het praten over 'intieme' zaken tijdens een zakelijk diner of het sturen van seksueel getinte boodschappen. Ze worden geacht publiekelijk berouw te tonen over 'misplaatst gedrag' dat tien, twintig of dertig jaar geleden heeft plaatsgevonden. Vrouwen die hierbij kritische kanttekeningen maken worden afgeschilderd als medeplichtigen en verraadsters.

Zo ontstaat een totalitair klimaat, aldus de opstellers van het opiniestuk. Een affiche met een naakt van Egon Schiele is al gecensureerd. Feministen eisten een verbod op een retrospectief van Roman Polanski, waarbij ze geen onderscheid maakten tussen de man en zijn oeuvre. Een academica noemde de film Blow Up van Michelangelo Antonioni 'misogyn' en 'inacceptabel'. Schrijfsters krijgen van hun uitgever het verzoek mannen minder seksistisch af te schilderen en de trauma's van vrouwen beter uit de verf te laten komen.

De filosoof Ruwen Ogier zei dat de vrijheid om te kwetsen onmisbaar is voor het artistiek proces. Analoog daaraan is de vrijheid tot ongepast gedrag onmisbaar voor de seksuele vrijheid, stellen de schrijvers van het opiniestuk. Een man moet een voorstel kunnen doen, een vrouw heeft de vrijheid om nee te zeggen. Een onhandige versierpoging is nog geen seksueel geweld. De opstellers zeggen zich niet te herkennen in een feminisme dat 'het gezicht aanneemt van haat tegen mannen en seksualiteit'. Ze waarschuwen voor een nieuw puritanisme dat vrouwen opsluit in de rol van prooi, 'arme kleine dingen onder de invloed van fallocratische demonen'.

'Embarmelijk'

Feministen reageerden meteen zeer kritisch op het stuk. Asia Argento, een van de vrouwen die filmproducent Harvey Weinstein van verkrachting beschuldigde, noemde het 'erbarmelijk'. Laurence Rossignol, de socialistische ex-minister van Vrouwenzaken, twitterde: 'Deze vreemde angst om niet meer te bestaan zonder de blik en de begeerte van mannen, die intelligente vrouwen ertoe drijft stommiteiten op te schrijven.'

Meer over