Meteen hoofdpijndossier voor nieuwe directeur Rijksmuseum Taco Dibbits

Als Taco Dibbits op 15 juli het roer bij het Rijksmuseum overneemt, kan hij meteen met een nieuw hoofdpijndossier aan de slag: het museum in Amsterdam dreigt mogelijk een deel van zijn rijkssubsidie kwijt te raken. Dibbits volgt Wim Pijbes op, die per 15 juli afzwaait.

Taco Dibbits. Beeld Henk Wildschut
Taco Dibbits.Beeld Henk Wildschut

Voor de komende vier jaar heeft het Rijksmuseum bij minister Jet Bussemaker van Cultuur een subsidie aangevraagd van 7.646.852 euro, ruim een miljoen meer dan het in de jaren 2013-2016 kreeg. De Raad voor Cultuur adviseerde de PvdA-bewindsvrouw onlangs het bij het oude bedrag te houden. Maar nu is er mogelijk een meerderheid in de Tweede Kamer die zelfs dat te hoog vindt.

VVD en PvdA stellen dat de rijksbijdrage wel wat lager kan nu het Rijksmuseum zoveel succes heeft. Sinds de heropening in 2013 wist het museum meer dan zeven miljoen bezoekers te trekken. Daaraan is meer verdiend dan was voorzien. Om de reden denkt VVD-Kamerlid Michiel van Veen aan een halvering van het door de Raad van Cultuur geadviseerde bedrag: 3,3 miljoen euro.

Dibbits is maandag, op de dag dat zijn benoeming als opvolger van directeur Wim Pijbes bekend werd gemaakt, meteen verbaal in de tegenaanval gegaan. Hij stelt dat het succes van het museum niet mag worden gestraft. De extra inkomsten zijn volgens hem geïnvesteerd om onderzoek te doen en de collectie te digitaliseren.'Want die is van iedereen en moet voor iedereen toegankelijk zijn.'

Nieuwe directeur

Dibbits volgt de huidige directeur Wim Pijbes op. Volgens Jaap de Hoop Scheffer, voorzitter van de Raad van Toezicht die Dibbits benoemd heeft, is Dibbits al een boegbeeld van het museum. 'Vanuit de inhoud gedreven is Taco bij uitstek in staat verder vorm te geven aan de voortgang van het proces van vernieuwing en ontwikkeling, noodzakelijk om de bezoeker van het museum steeds weer te inspireren en te verbazen.'

Huidig directeur Wim Pijbes heeft ook gereageerd op de benoeming van zijn opvolger. 'Het Rijksmuseum straalt en dat is mede de verdienste van Taco.' Minister Jet Bussemaker van Cultuur reageert eveneens enthousiast op de benoeming van Dibbits. 'Hij wil zoveel mogelijk mensen, zowel kinderen als volwassenen, nieuwsgierig maken naar kunst en van kunst laten genieten. Dat streven juich ik van harte toe. Ik waardeer zijn vakkennis.'

De nieuwe directeur reageert verheugd op zijn nieuwe baan. 'Het Rijksmuseum is één van de mooiste musea in de wereld, het is daarom fantastisch om er leiding aan te mogen geven. De schatten van het museum hebben volgens mij de kracht te verbinden. Het is een museum van en voor iedereen.'

Gedoodverfde kandidaat

Dibbits (1968) is kunsthistoricus en studeerde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en aan de Britse University of Cambridge. Hij begon bij het Rijksmuseum als conservator 17e-eeuwse schilderkunst, werd in 2006 hoofd beeldende kunst waarop hij twee jaar later als directeur collecties aan de slag ging.

Voordat hij bij het Rijksmuseum begon, werkte hij als directeur van de afdeling Oude Meesters bij Christie's in Londen. De nieuwe hoofddirecteur vormt samen met zakelijk directeur Erik van Ginkel de leiding van het museum.

Dibbits werd al eerder genoemd als mogelijke kandidaat voor het directeurschap. Aanvankelijk was hij zelfs de gedoodverfde kandidaat bij de strijd om het vorige directeurschap. Toen werd de 'jeune promis', zoals Dibbits werd genoemd, voorbijgestreefd door Wim Pijbes.

Aan Dibbits nu de taak om de grote schoenen van de veelgeprezen Pijbes te vullen. Onder Pijbes groeide het Rijks snel uit tot het instituut dat nationale 'trots' en 'elan' uitstraalde, zoals Pijbes ook al kort na zijn aanstelling publiekelijk had voorspeld. Met Late Rembrandt, een publiekstrekker van jewelste mede dankzij een uitgekiende reclamecampagne, deed het Rijksmuseum de serieuze kunstkenner plezier.

Pijbes' huzarenstuk was zonder meer het bezoek van de Amerikaanse president Obama in 2014. Wat begon met een spectaculaire landing van een batterij regeringshelicopters op het Museumplein eindigde in een tête à tête voor de Nachtwacht. De foto van Obama in een vergelijkbare pose als kapitein Frans Banning Cocq haalde de voorpagina van The New York Times en veroorzaakte een toestroom van Amerikaanse toeristen.

Pijbes vertrekt per 15 juli. Hij verruilt het populaire museum in de hoofdstad voor het nieuwe Museum Voorlinden in Wassenaar, dat dit najaar de deuren opent.

President Obama en Wim Pijbes. Beeld ANP
President Obama en Wim Pijbes.Beeld ANP

De 'tsaar van het Museumplein', zo werd Pijbes ook wel genoemd. Lees hier het profiel van de afzwaaiende Rijksmuseumdirecteur. (+)

Meer over