Met vluchtelingenbuddy ontstaan vanzelf gesprekken over normen en waarden

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 10 maart.

Sören en Zakariya. Beeld Falko Siewert
Sören en Zakariya.Beeld Falko Siewert

Brief van de dag: een eigen buddy, goed idee

Het artikel over vluchtelingenbuddy's in Duitsland (Ten eerste, 9 maart) is een voorbeeld van hoe ook in Nederland inburgeren geregeld zou moeten worden. Niet-Nederlanders die hier komen moeten veel zelf uitvinden en opknappen.

Ik heb ervaring met een Syrisch gezin dat heel graag wil, maar door drukte in het gezin, door het volgen van een inburgeringscursus, leren enzovoorts niet toekomt aan zichzelf en aan ontspanning. Het vanzelfsprekende gevolg daarvan is dat zij zich terugtrekken in de Arabische gemeenschap, omdat die steun biedt en herkenbaar voor ze is.

Met een eigen buddy ben je snel vertrouwder en ontstaan er vanzelf gesprekken over normen en waarden in ons land. Bovendien doe je vaker leuke dingen helemaal voor jezelf. Ook dat is belangrijk om te leren, zeker voor de vrouwen. Dus: goed idee.

Ria Bol, Heemskerk

Grunberg vs. Thieme

De suggestie van Grunberg dat een stem op de Partij voor de Dieren een stem op Wilders is (Voetnoot, 9 maart), lijkt mij echt onzin. Hier slaat mijn geliefde auteur de plank mis, denk ik. De PvdD vindt dat we dingen die we hier kunnen regelen ook hier moeten regelen. Wilders is meer van eigen mussen eerst, dat is wat anders.

Nico Ridder, Amstelveen

Liefde?

De laatste maanden valt mij op dat Grunberg het zijn voetnoot vaak heeft over Wilders. Uit de aard van zijn stukjes zou je bijna gaan denken dat hij Wilders en de PVV niet zo sympathiek vindt. De frequentie en de geestdrift waarmee hij over Wilders schrijft, doen echter vermoeden dat Grunberg stiekem van hem houdt. Een dergelijke grunbergiaanse uitleg zou zomaar van toepassing kunnen zijn, nietwaar?

M. Akerboom, Badhoevedorp

Levenslang

Die arme Pieter Heerema die levenslang heeft omdat zijn vader bij de Waffen SS heeft gezeten... (Zeilrace Vendée Globe, Ten eerste, 9 maart)

Misschien moet hij eens nadenken over de mensen die de oorlog wél hebben overleefd, maar levenslang geen ouders, broers, zussen, ooms, tantes, opa's, oma's, neefjes en nichtjes hebben.

Jacqueline Soetenhorst, Bilthoven

Toch maar PvdA

Deze week hebben mijn man en ik onze stembiljetten naar Den Haag gestuurd. Na veel wikken en wegen hebben wij toch weer op de PvdA gestemd, hoewel Lodewijk Asscher voor ons niet de ideale voorman is. Ik dacht aan D66, mijn man aan Groen- Links, maar het besef dat de PvdA ervoor gezorgd heeft dat wij en onze ouders een comfortabel leven kunnen en konden leiden, heeft uiteindelijk de doorslag gegeven.

Dat wij nu met ons goede pensioen vanuit het onderwijs samen met onze AOW in een bevoorrechte positie verkeren, beseffen wij heel goed. Wij weten dat er velen zijn die alleen van de AOW met misschien daarnaast een mager pensioentje moeten rondkomen.

Wij zijn het eens met de spontane reactie van Jesse Klaver na het eerste RTL-debat en hopen op een coalitie van de vijf meest socialistische partijen, ieder met zijn eigen accent: SP op de gezondheidszorg, GroenLinks op het milieu, D66 op Europa en het onderwijs, het CDA op onze normen en waarden, en de PvdA die veel van de voorgaande punten in haar programma heeft staan, maar vooral de nadruk legt op steun aan de zwakkeren in onze samenleving. Ik wens de Nederlandse kiezer veel wijsheid in de komende dagen.

Judith Dufourny, Montjustin, Zuid-Frankrijk

undefined

Sociaal-aristocraat Asscher

Bij Pauw & Jinek volgt de reporter dagelijks politici, zo ook op woensdag 8 maart. Lodewijk Asscher van de PvdA was op bezoek in Rotterdam voor een gesprek met een select groepje. Ook burgemeester Aboutaleb was aanwezig. Daarna, zo veronderstelde Asscher, gaan we de straat op, maar het regende en op de vraag van de reporter of ze nog kiezers zouden opzoeken zei hij: 'Dat hangt van de organisatie af.' Een lijsttrekker zonder eigen initiatief. Geen bouwvakkers bezoeken omdat het regent? Niet lullen maar poetsen! Je zag de sociaal-aristocraat weer vertrekken in een comfortabele limousine en ik zag de in het tv-programma aanwezige Sharon Dijksma gegeneerd kijken. Ik dacht: je staat echt heel ver af van je doelgroep, Lodewijk.

Lieuwe Steendam, Breda

Neoliberaal?

Wie, zoals GroenLinks 'oudgediende' Ronald Paping, het gedachtengoed van Femke Halsema typeert als 'neoliberaal' (Ten eerste, 9 maart) doet haar onrecht. Haar politiek-filosofische wortels liggen veeleer in het radicaal liberale denken van John Dewey, met zijn sterke nadruk op emancipatie van het individu en evolutionaire verandering van de maatschappij.

Zie zijn Liberalism and Social Action, een bijzonder actueel geschrift dat binnenkort in Nederlandse vertaling verschijnt bij de Internationale School voor Wijsbegeerte. Ook Jesse Klavers politieke filosofie toont hiermee verwantschap.

Och, was er van dat liberale denken maar een greintje te herkennen bij de VVD.

Bas de Gaay Fortman, Ermelo

Meer over