Column

Met veel Pastis wordt de Tour een meesterwerk

De Italiaanse journalist Dino Buzzati volgde in 1949 als niet-wielerkenner de Ronde van Italië voor de Corriere della Sera. Hij observeerde hoe de renners door het landschap trokken en vergeleek ze met pelgrims. 'Net als op een schilderij van een oude meester zijn het de vleselijke symbolen van het onbegrijpelijke avontuur van het leven,' noteerde hij.

null Beeld Getty
Beeld Getty

Als wielrenners pelgrims zijn, is een Grand Tour hun bedevaartstocht. Met het bepalen van de route voor de Tour de France maakten oude meester Christian Prudhomme en zijn leerlingen een houtskoolschets voor het schilderij. Die schets moet de komende drie weken uitgroeien tot een gedenkwaardig tableau. Vol geluk en verdriet, bergen en dalen, hongerkloppen en rijsttaartjes, kortom: vol leven.

Wie wil zien wat Buzzati zag, heeft aan de eerste etappe een flinke uitdaging. Het decor voor de start is nota bene een pelgrimsoord, bij uitstek een plek om naartóé te gaan: het kloostereilandje Mont-Saint-Michel. De bijnaam van die Normandische toeristentrekpleister luidt het Wonder van het Westen. Nog zoiets. Een wonder kun je maar beter achter de hand houden voor als de pelgrims na een week of twee zoveel blaren op hun billen hebben staan dat hun devotie begint te tanen.

De pelgrims rijden weg van de abdij, naar Utah Beach, het strand in Normandië waarop de Amerikaanse soldaten op 6 juni 1944 arriveerden. Als decor voor de eerste oorlog tussen de sprinters, kozen de oude meester en zijn leerlingen de plek waar de bevrijding van West-Europa begon. Een symbolische warboel.

Er zit maar één ding op voor wie wil zien wat Buzzati zag: het onbegrijpelijke avontuur van het leven liefdevol omarmen. Eventueel met behulp van een oud-Franse remedie: veel Pastis, weinig water. Dan wordt de komende Tour hoe dan ook een meesterwerk.

Lidewey van Noord is journalist en schrijfster van Pellegrina: een Italiaanse wielerbedevaart en Une belle histoire: de Tour in 21 korte verhalen

Lidewey van Noord. Beeld Aurelie Geurts
Lidewey van Noord.Beeld Aurelie Geurts
Meer over