NieuwsNoord-Brabant

Met transfer 50Plus-lid naar het CDA heeft de coalitie in Noord-Brabant weer haar meerderheid terug

Het provinciebestuur van Noord-Brabant heeft met de overstap van een lid van oppositiepartij 50Plus naar het CDA weer een meerderheid. Chris Spooren is volgens eigen zeggen los van de dreigende coalitiecrisis teruggekeerd in de schoot van de partij die hij enkele jaren geleden uit onvrede verliet.

Fractievoorzitters Suzanne Otters-Bruijnen (VVD), Eric de Bie (FvD), Ankie de Hoon (CDA) en Wil van Pinxteren (Lokaal Brabant) vorig voorjaar tijdens de presentatie van het bestuursakkoord voor de provincie Noord-Brabant. Beeld Robin van Lonkhuijsen / ANP
Fractievoorzitters Suzanne Otters-Bruijnen (VVD), Eric de Bie (FvD), Ankie de Hoon (CDA) en Wil van Pinxteren (Lokaal Brabant) vorig voorjaar tijdens de presentatie van het bestuursakkoord voor de provincie Noord-Brabant.Beeld Robin van Lonkhuijsen / ANP

Daarmee voorkomt hij dat de coalitie van VVD, CDA, Forum voor Democratie/JA21 en Lokaal Brabant haar meerderheid in Provinciale Staten zou verliezen door het vertrek van een Forum-Statenlid. Diens zetel zou worden ingenomen door iemand uit Maastricht, maar die haakte maandagavond af. Omdat Forum geen andere kandidaten meer heeft, lijkt de zetel leeg te blijven. Daardoor dreigde de coalitie ook haar krappe meerderheid (28 tegen 27 zetels) te verliezen.

Het nieuwe CDA-Statenlid claimt dat zijn transfer helemaal los staat van de huidige ontwikkelingen in de Brabantse politiek. ‘Ik voel mij steeds minder thuis bij 50Plus’, zegt hij tegen het Brabants Dagblad.

Ook Ankie de Hoon, fractievoorzitter van het CDA, ontkent dat de overstap iets met de politieke onrust te maken heeft. ‘Ik snap de beeldvorming, maar het zijn echt de overwegingen van een individueel Statenlid’, reageert ze. ‘We hebben al met elkaar gesproken toen dit alles nog niet speelde. Zo’n overstap maak je ook echt niet van de ene op de andere dag. Hier is veel aan voorafgegaan.’

Vrijdag wordt in de Provinciale Staten een ‘duidingsdebat’ gevoerd over de politieke ontwikkelingen van de afgelopen weken, vooral als gevolg van de scheuring van coalitiepartij Forum voor Democratie.

Lees ook

Drie leden van de Brabantse fractie van Forum voor Democratie stappen alsnog over naar JA21. Door de onrust bij de omstreden coalitiepartij kwam ook het Brabants provinciebestuur in gevaar.

Crisis of geen crisis, Forum voor Democratie regeert door in Noord-Brabant. ‘Wij zijn autonoom functionerend.’

Brabant is met CDA en Forum weer goed voor boeren. Maar natuur en cultuur komen er bekaaid van af.

CDA gaat in Brabant samenwerken met Forum. Maar onder de leden heerst grote verdeeldheid.

Meer over