Met Plasterk is er altijd stof voor debat

Al maanden zong de naam van bioloog en columnist Ronald Plasterk rond op het Binnenhof. Hij schreef mee aan het PvdA-verkiezingsprogram, heeft zelfs een hand gehad in het regeerakkoord....

Van onze verslaggever Yvonne Doorduyn

Toch was vriend en vijand dinsdagavond verrast dat Plasterk de nieuwe minister wordt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Als verklaard atheïst neemt hij plaats in een christelijk-sociaal kabinet, als opvolger en collega van de vrouw die hij in zo veel columns heeft bekritiseerd, Maria van der Hoeven (CDA). ’s Lands bekendste beoefenaar van stamcelonderzoek, van genetische manipulatie, stapt in een kabinet met de ChristenUnie die gruwt van het ‘morrelen aan de schepping’.

Gezien zijn columns zal Plasterk de komende vier jaar met enige regelmaat op zijn tanden moeten bijten. Zijn mening vertoont nogal wat verschillen met de overtuiging van het nieuwe kabinet en met de maatregelen die het regeerakkoord hem opdraagt.

Plasterk zal in elk geval zijn aanklacht tegen het bijzonder onderwijs moeten laten varen. Vooral bijzondere universiteiten (de katholieke universiteiten Tilburg en Nijmegen, de VU in Amsterdam) moesten het in zijn columns ontgelden. ‘Een achterhaald restant van de verzuilde samenleving.’ Het idee ze af te schaffen zal bij CDA en ChristenUnie niet op een warm onthaal kunnen rekenen.

Hetzelfde geldt voor Plasterks ideeën over geloof en wetenschap. Als het aan hem ligt, maken scheppingsverhalen, zoals Intelligent Design, geen onderdeel meer uit van de lesstof op school. ‘Je hebt het rijk van de feiten en het rijk van de zingeving. Het is kiezen tussen God en Darwin.’ Ook in de politiek is God volgens Plasterk ‘fataal’. ‘Elke beweging die een heilstaat predikt, beschouw ik als verwerpelijk.’

Plasterk ageert in zijn columns daarnaast veelvuldig tegen de ‘collectie Kennisplatforms en Innovatienetwerken’. Laat Balkenende IV nu net hebben besloten het Innovatieplatform nieuw leven in te blazen. Ook is Plasterk tegen selectie aan de poort en verschillen in collegegeldtarieven, iets waartoe minister Van der Hoeven net de eerste aanzet heeft gegeven.

Wat kan het onderwijs – lezende zijn columns – wel verwachten? Allereerst zal de nieuwe minister gegeven zijn budget meer geld reserveren voor hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek. ‘Zonder cultuur van kennis en excellent onderzoek wordt Nederland één grote kashba’, schreef hij.

Wannabee-universiteiten als het University College (Utrecht) en de Roosevelt Academy (Middelburg) gaan zware tijden tegemoet. ‘Dure crèches voor rijkeluiskinderen.’ Ook van studies als rechten, vrijetijdskunde, massacommunicatie heeft Plasterk geen hoge pet op.

Plasterk windt zich op over de geringe kwaliteit van leraren. ‘Vwo’ers krijgen les van een docentenkorps dat van de havo komt.’ Ook de urennorm op scholen is hem heilig. ‘Een vrije vrijdagmiddag is het slechtste plan dat je kunt bedenken.’

Meer over