nieuws

Met nieuwe ontvoering van 300 schoolmeisjes rukt terreur verder op in Nigeria

In Nigeria zijn donderdagnacht opnieuw ruim 300 schoolmeisjes ontvoerd door gewapende mannen. Het is de tweede ontvoering in een week tijd in het West-Afrikaanse land waar de veiligheidssituatie door diverse terreurgroepen in rap tempo verslechtert.

In december werden 100 jongens ontvoerd, hier te zien nadat losgeld zou zijn betaald voor hun vrijlating.  Beeld AP
In december werden 100 jongens ontvoerd, hier te zien nadat losgeld zou zijn betaald voor hun vrijlating.Beeld AP

De aanval door een twaalftal gewapende bandieten vond middernacht plaats op een kostschool in Jangebe in de staat Zamfara in het noordwesten van het land. Vorige week werden ook al 42 burgers, waaronder 27 kinderen ontvoerd in Kagara in de staat Niger. In december werden bij een dergelijke aanslag 100 jongens ontvoerd, die vlak daarna werden vrijgelaten nadat losgeld zou zijn betaald.

De 317 schoolmeisjes zouden in auto’s en te voet door de mannen zijn afgevoerd, zo heeft Sulaiman Tanau Anka, woordvoerder van de staat Zamfara bevestigd aan persbureau Reuters. Volgens Anka vindt nu een klopjacht plaats om de meisjes en hun ontvoerders te vinden. Mogelijk houden de ontvoerders zich schuil in het uitgestrekte Rugu-bos tussen de deelstaten Zamfara, Katsina, Kaduna en Niger dat in de laatste jaren is veranderd in een favoriete schuilplek voor terroristen en criminele groepen.

Er is veel kritiek op de regering van president Muhammadu Buhari die er ondanks talloze beloften niet in is geslaagd om de veiligheidssituatie in het land te verbeteren. Vorige maand heeft hij nog de legertop vervangen in de hoop dat een nieuwe top de toenemende geweldsspiraal kan keren. In Nigeria zijn steeds meer gewapende bendes actief die ontstaan uit de economische malaise en de toename van etnische vetes tussen herders en boeren in de strijd om vruchtbare grond. Deze oorspronkelijke zelfverdedigingsmilities zijn net als in buurlanden Mali en Burkina Faso in toenemende mate vermengd geraakt met criminele activiteiten en religieus en jihadistisch geweld, waardoor de wetteloosheid in het land snel toeneemt.

Ouders van de ontvoerde meisjes hebben weinig vertrouwen dat de autoriteiten in deze omstandigheden hun kinderen veilig zullen terugbrengen. Zo zei Nasiru Abdullahi, ouder van twee meisjes van 10 en 13 die zijn ontvoerd, tegen persbureau AP ‘teleurgesteld‘ te zijn dat de aanwezigheid van het leger vlak naast de school de ontvoering niet heeft kunnen voorkomen. ‘Op dit moment kunnen we alleen nog maar hopen op een goddelijke ingreep.‘ Volgens inwoners van Jangebe zouden de militanten bovendien de legerbasis hebben aangevallen om te voorkomen dat zij ingrepen tijdens de ontvoering.

Boko Haram

Ontvoering van schoolkinderen is een toenemend fenomeen in Nigeria, nadat het voor het eerst werd toegepast door de islamitische terreurorganisatie Boko Haram. Die ontvoerde in 2014 276 christelijke schoolmeisjes van hun school in Chibok in de noordelijke staat Borno. Nadien zijn ook talloze islamitische schoolmeisjes ontvoerd en ingezet voor zelfmoordaanslagen of als ‘jihadi-bruid‘. Ook zij werden afgevoerd naar het naburige Sambisawoud, waar islamisten zich schuilhielden en hergroepeerden. Van velen van de duizenden ontvoerde meisjes en vrouwen is nog steeds geen spoor vernomen.

Boko Haram wilde met de ontvoering destijds zijn punt maken dat het christelijk onderwijs afwijst, maar in afgelopen jaren is ontvoering steeds meer vast onderdeel geworden van algemeen terrorisme, bedoeld om de bevolking af te schrikken, te ontwrichten en losgeld op te eisen. De forse toename van ontvoeringen elders in het land buiten het traditionele Boko Haram-territorium in het noordoosten van het land, wijzen er op dat ook andere militante groeperingen ontvoering als een effectief afschrik- en verdienmodel hebben overgenomen.

Het aantal ontvoeringen neemt volgens Nigeriaanse media toe door geruchten dat de overheid aanzienlijke bedragen als losgeld zou hebben betaald om de schoolkinderen vrij te kopen. Dit wordt door de Nigeriaanse overheid stellig ontkend. Ook zouden de militanten ontvoeringen inzetten om vrijlating van hun groepsleden uit gevangenissen op te eisen.

Sinds 2011 zijn 200 duizend mensen van huis verdreven en meer dan 8.000 burgers omgekomen door etnisch geweld, blijkt uit een recent rapport van de International Crisis Group. Dit zijn nog meer doden dan de islamitische terreur van Boko Haram en de later tot IS bekeerde fractie ISWAP hebben veroorzaakt sinds hun opkomst in 2009.

Meer over