Met muisklik een rode kwal gifgroen verven

Musiceren in een landhuis, fotograferen in een bos. 's Zomers zijn honderden kunstcursussen te volgen, voor jong en oud, amateur en semiprof....

Welke acht-tot twaalfjarige, behorende tot de generatie digikids van na 1990, zit te wachten op een muffe middag educatief geknutsel? Ook in het museum is de tijd van geklieder met lijmpotten, vingerverf en vetkrijt allang voorbij. Knippen en plakken doe je tegenwoordig met de muis.

Tijdens een workshop bij de tentoonstelling Vissticks voor Guppies in het Centraal Museum in Utrecht maken kinderen hun eigen onderwaterwereld. Gewoon, door een kistje in te richten met juttersmateriaal, er met een digitale camera een foto van te maken, deze op te slaan op een iMac-computer en er vervolgens een kwartier digitaal mee te fotofreubelen.

Met de legio mogelijkheden die het programma Photoshop biedt, maak je je werk per slot van rekening nog een stuk interessanter. Even een rode kwal kopin en hem met een klik op de muis gifgroen verven. En na afloop kun je van je onderwaterwereld nog 'een cd'tje bakken', voor thuis.

De onderwaterwereld van Niels (10), Britt (10) en Marije (11) bevat een klein tennisracket, een speelgoedauto en een gezonken giraffe. 'De zee is in het echt ook niet schoon', licht het drietal de aanwezigheid van het grofvuil in hun onderwaterwereld toe. De spullen waarmee de kinderen hun zeewereld inrichten, zijn door kunstenaar Hans Belleman verzameld. Zijn onderwaterkijkdozen op de monumentale kloosterzolder van het Centraal Museum, onderdeel van de Vissticks-tentoonstelling, vormen het uitgangspunt van de kinderworkshop.

Bij Belleman verandert het gevonden restmateriaal in een vis, zeewier of koraal. 'We willen ook de kinderen stimuleren hun fantasie de vrije loop te laten', zegt Leonieke Terlouw van Kids Centraal, de educatie-afdeling van het museum. 'Soms duurt het even voordat ze de lol ervan inzien', valt workshopbegeleidster Renhaar bij. 'Laatst was er een jarig jongetje die zijn vriendjes vertelde dat ze iets h saais gingen doen tijdens zijn feestje. Dat viel achteraf wel mee, dat moest-ie zelf ook toegeven.'

Het doel van de workshop is ook om de kinderen iets bij te brengen over het stilleven als kunstvorm. Daarom krijgen ze eerst een korte rondleiding langs een aantal schilderijen in het 'echte' museum, alvorens ze naar de viskunstwerken van Belleman vertrekken. Op zolder mag alles wat elders in het museum niet mag. Ruiken aan een stinkvis en kruipen in een grote walvis om naar fragmenten en details van het verhaal van Jonas en de walvis te kijken en te luisteren.

Het maken van de onderwaterkijkdoosjes neemt het grootste deel van de middag in beslag. Om te beginnen houdt begeleidster Reneen lege fles Glorix omhoog. 'Waar zouden we die voor kunnen gebruiken?', vraagt ze de groep. 'Als schoonmaakmiddel', roept Niels. Maar dat vindt Reneen slecht idee. 'Natuurlijk vind je ook plastic in de zee, maar voor onze onderwaterwereld mag je je fantasie gebruiken.' De Glorixfles verandert vervolgens in een boot, een gezonken boot en een tafel voor de vissen. Een afwasborstel wordt een poetsvis en een rode kwal.

Op de Mac bewerken de groepjes de foto van de ingerichte kistjes verder. En dan blijkt dat het met z'n driedelen van muis nogal wat diplomatie vereist. Lynn (12), Sterre (7) en Rozemarijn (7) verdriedubbelen per ongeluk hun onderwaterwereld, geven het werk door een typefout de titel Onderwereld een hels oranje kleur. Dat moet anders: om de beurt kiezen ze vis of voorwerp om te bewerken.

Bij de groep van Niels, Marije en Britt gaat het goed. Hun onderwaterwereld heeft een waterige gloed en in het midden zwemt een vuurspuwende vis. De kwallen van Eline (8) en Julie (10) hebben een lachend gezicht. Tegen de tijd dat Lynn begint te foeteren dat ze 'computers haat' en Sterre en Rozemarijn al weer met hun hoofd in Jonas' walvis staan, zegt Rendat het mooi is geweest.

De onderwaterwerelden worden gebrand op cd-rom en met hun werk op zak verlaten de kinderen de zolder. Een van de Macs schakelt over op zijn screensaver: de onderwaterwereld van drie onbekende whizzkids. 'De meesten hebben het allemaal wel erg snel door', constateert Ren

Vissticks voor Guppies. Voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Nog t/m 24 oktober. Centraal Museum, Utrecht. Workshops op woensdag en in het weekend, vantevoren reserveren.

Meer over