Met hologram 'muilkorfwet' te lijf

De locatie van de demonstratie tegen de 'muilkorfwet' is zorgvuldig geheim gehouden. Hoe minder mensen er vanavond in levenden lijve op komen dagen, hoe geslaagder namelijk de manifestatie. Het beste is als er zelfs helemaal niemand komt. Alleen duizenden hologrammen van de protestdeelnemers trekken dan in optocht in Madrid door de straat.

Het holografisch protest tegen de 'muilkorfwet', zoals dat vanavond zal plaatsvinden in Madrid. Beeld
Het holografisch protest tegen de 'muilkorfwet', zoals dat vanavond zal plaatsvinden in Madrid.Beeld

Zo is de kans op draconische boetes of zelfs gevangenisstraf uitgesloten. 'Als je niet meer als persoon mag demonstreren, dan maar als hologram', zegt organisator Alba Villanueva van het burgerplatform Wij Zijn Geen Delict.

Als het allemaal lukt, beleeft Madrid vanavond een wereldprimeur. Het is een creatieve oplossing voor het probleem waar Spaanse activisten zich voor gesteld zien: hoe demonstreer je tegen een wet die demonstreren zonder toestemming verbiedt?

Amnesty

Het holografisch protest, dat wordt gesteund door mensrechtenorganisaties als Amnesty, is technisch opgezet door een ploeg van het internationale publiciteitsbureau BBB en professionele filmmakers. Protestdeelnemers kunnen zich ook vandaag nog laten scannen via de site hologramasporlalibertad.org. Volgens de organisatie zijn er al meer dan 17 duizend deelnemers digitaal vastgelegd.

De beelden worden gecombineerd met holografische opnames van de kop van de demonstratie, die vervolgens met geluid geprojecteerd zal worden in een rooknevel op straat. Volgens de betrokken technici heeft het protest daarmee aanzienlijk meer om het lijf dan een driedimensionale kijkdoos. Met een geschatte breedte van zeven meter en een hoogte van een meter of twee benadert het aardig een levensechte demonstratie. Na afloop van de mars zal - ook via een hologram - de pers te woord worden gestaan.

Franco

De omstreden 'muilkorfwet', die in maart zonder verdere steun door het parlement werd geloodst door de conservatieve regeringspartij Partido Popular, is bedoeld om de burger meer veiligheid te bieden, maar tegenstanders zien de wetswijzigingen als een stap terug naar de tijd van dictator Franco.

Wie voortaan zonder toestemming de straat op gaat om te demonstreren, hangt een boete tot 600 duizend euro boven het hoofd. Het fotograferen of beledigen van een agent tijdens zo'n protest: 30 duizend euro boete. Wie als demonstrant in elkaar wordt geslagen, hoeft niet meer bij de rechter aan te kloppen: als een agent verklaart dat er niets onoorbaars is gebeurd, telt dat voortaan als voldoende bewijs.

Bijeenkomsten bij regeringsgebouwen zonder toestemming zijn een strafrechtelijk delict geworden. Een middelvinger opsteken naar een agent is een lichter vergrijp, maar toch nog altijd goed voor maximaal 600 euro boete. Ook het beklimmen van gebouwen wordt voortaan zwaarder bestraft. Greenpeace zal zich voortaan tweemaal bedenken, voordat haar actievoerders weer een vier verdiepingen hoog spandoek hangen tegen de gevel van de massieve wolkenkrabber op de Madrileense Plaza de España - zoals onlangs tegen de 'muilkorfwet'.

Demonstranten zwaaien met republikeinse vlaggen tijdens een kleinschalig protest in Madrid, juni vorige jaar. Demonstreren kan de Spanjaard nu duur komen te staan. Beeld reuters
Demonstranten zwaaien met republikeinse vlaggen tijdens een kleinschalig protest in Madrid, juni vorige jaar. Demonstreren kan de Spanjaard nu duur komen te staan.Beeld reuters

Autoritaire ijzervreter

Die wetten komen vooral uit de koker van de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Jorge Fernández Díaz. Zijn reputatie als autoritaire ijzervreter op het gebied van protest en handhaving van de openbare orde kwam de afgelopen jaren nationaal en internationaal met regelmaat in opspraak.

'Ons protest is een metafoor voor de absurde situatie waarin Spanje met deze wetgeving terecht is gekomen', zegt organisator Villanueva. Het protestplatform geniet steun van de straatprotestbeweging 15-M, de Spaanse grondlegger van het internationale Occupy protest en kiem van de snel groeiende nieuwe politieke partij Podemos. 'Voor ons is de publieke ruimte altijd de basis geweest voor de manier waarop we ons organiseren. De straat laten we ons niet afnemen.'

Meer over