Met Genoeg is het erfgoed van de Vrekkenkrant goed bewaard gebleven

Wat is lezenswaardig deze week? Vandaag: in Genoeg, de eigentijdse opvolger van de Vrekkenkrant, draait het naast soberheid om duurzaamheid.

null Beeld
Beeld

De Vrekkenkrant, kennen we die nog? Uitgerekend in een tijd van grote overvloed en guldens die tegen plinten klotsten, de jaren negentig, pleitte een echtpaar voor een sobere levenswijze; voor duurzaamheid, ook al gebruikte niemand destijds dat woord nog.

'Consuminderen' was het strenge adagium van Hanneke van Veen en Rob van Eeden. Ze werden er vaak om bespot. Toegegeven, hun tips ('douch met koud water') waren ook niet allemaal even aansprekend. Desondanks liepen journalisten uit heel Europa de deur bij ze plat.

Hun tijdschrift bestond van 1992 tot 1996. Inmiddels kunnen we vaststellen dat Van Veen en Van Eeden met de Vrekkenkrant hun tijd ver vooruit waren. Het besef dat het allemaal wel wat minder kan, dringt tot steeds meer mensen door.

Met een andere uitgever beleefde de Vrekkenkrant al een paar maanden na het einde een doorstart. Genoeg heet de opvolger. Het erfgoed van de Vrekkenkrant is goed bewaard gebleven. Genoeg is 'een onafhankelijk tijdschrift voor iedereen die meer wil doen met minder.' Ook het idealisme is gebleven.

Elk nummer - er verschijnen er vier per jaar - bestaat uit vier pijlers. Geld is er een van. In het winternummer legt in de rubriek 'Huishoudboekje' een vrouw met een Wajong-uitkering haar financiën op tafel. 'Bartje de hond' kost per maand 40 euro.

Haar sobere levenswijze is noodgedwongen, wrijft ze het welvarende deel van de lezers in. 'Bewust kunnen kiezen om met minder te leven, is eigenlijk een vorm van luxe. Ik ben niet zo'n blije minimalist die ervoor gekozen heeft dat weinig voor mij genoeg is. Ik heb er pijn van.'

Een pagina eerder gaat het in Genoeg over zonnepanelen. Onmiddellijk kopen luidt het advies. Het bedrag dat genoemd wordt, is 6.000 euro.

Nog zo'n luxeproduct dat niet voor iedereen is weggelegd: koffiecups voor in een Nespresso-apparaat. Sinds het patent op de cups verliep, in 2012, is het aanbod aanzienlijk toegenomen. Grote verliezer is het milieu. Cups van plastic en gemengde materialen zijn de slechtste keus.

Goede tip: al voor 20 euro is bij de HEMA een koffiecapsulemaker te koop, met twee cups. Ze zijn ongeveer honderd keer te gebruiken. De set werkt perfect, oordeelt het blad.

De enige BN'er in Genoeg is Youp van 't Hek. Hij blijkt al sinds 1994 na elke voorstelling een bedrag te reserveren voor een liefdadigheidsstichting. Dit 'Alle beetjes' schenkt geld aan kleinschalige projecten in ontwikkelingslanden. Heel goed. Van kleine beetjes krijg je immers nooit genoeg.

Meer over