Met Geert gaat het goed

Dankzij Wilders is tevredenheid over politiek flink hoger

Martin Sommer

Gaat het wel goed met Geert? Maandag zag ik ’m op tv tijdens het proces en ik dacht, hij klinkt anders, zijn haar zit anders. Zijn liedje was uiteraard nog hetzelfde, tegen de elite die ervoor zorgt dat het licht uitgaat vanwege het aanstormende Eurabië. Maar het leek alsof de fut eruit was. Niemand reageerde ook meer, behoudens deze of gene opgewonden columnist en de minister die op zijn Arabische reis alle zeilen moest bijzetten vanwege Geerts hijgen in des excellenties nek.

De PVV gedoogt nu vier maanden, en je kunt niet anders concluderen dan dat ze groot succes hebben. Eigenlijk gaat alles zoals voorspeld, laatstelijk nog het Kunduz-debat. Wilders ziet niks in die missie, ‘weggegooid geld’. Hij kan dat luid en duidelijk roepen en tegelijk op armlengte meeregeren. Een kwart van zijn kiezers denkt inmiddels dat Wilders inderdaad minister is. Daar is door links luidkeels om gelachen, maar Wilders-biograaf Meindert Fennema merkte snedig op dat het een correcte inschatting is van de Haagse machtsverhoudingen.

Theorie
Maar betekent meedoen aan de macht ook inkapseling? Populisten, luidt de theorie, kunnen alleen maar tegen zijn. Outsiders, gepekeld in wrok en rancune. Zodra ze meedoen, gaat het mis. Dan komen de vervelende compromissen en moeten ze wel eens nee verkopen. Het enige wat soelaas biedt, is steeds schriller en valser roepen. Iets daarvan zie je aan partijcoryfee Martin Bosma, die sinds enige tijd een column schrijft in NRC Handelsblad. Hij haalt daar steevast uit naar de elite die het multiculturalisme in theorie belijdt maar wel elke ochtend Tijn of Roosmarijn per bakfiets naar de witte school brengt.

Dat is een goeie, maar hij klinkt niet meer zo lekker nu Bosma zijn geluid mag laten horen in dé elitekrant van Nederland. Men is daar wat betreft Publikumsbeschimpfung door cabaretiers wel iets gewend. Voeg daarbij dat na Angela Merkel nu ook de Britse premier Cameron heeft gezegd dat het multiculturalisme failliet is, en Geert Wilders kan bij wijze van spreken morgen aanschuiven bij de Raad van State - hét elitebolwerk en dus de doodsteek voor iedereen die zegt namens het volk te spreken. En wat dan?

Verkiezingen
Om kort te gaan, zo ziet het er niet uit. Voorafgaand aan alle verkiezingen waaraan Wilders meedeed, hebben politieke commentatoren al te gretig voorspeld dat ditmaal zijn einde in zicht is en dat de bodem van de trukendoos is bereikt. En telkens bleek de overwinning weer groter. Dus het idee dat zijn haar doffer zit dan voorheen, moet worden verwezen naar the beholder’s eye. Wilders daalt niet in de peilingen. Het brievenbuspissen en de kopstoot hebben zo weinig schade berokkend dat hij nu evenzo vrolijk voorstelt om ‘tuigdorpen voor aso’s’ in te richten. Klaarblijkelijk is er voor de PVV-aanhang nog nergens een alternatief te bekennen.

Sterker, dankzij Wilders is de tevredenheid over de politiek flink toegenomen. Lees het Kwartaalbericht Burgerperspectieven van het SCP. Juist bij de PVV-kiezers is het vertrouwen in de nieuwe regering fors gestegen (van 20 naar 45 procent). Een interessant cijfer, temeer omdat in hetzelfde rapport staat dat de PVV-stemmer er sceptisch over is of de kabinetsplannen daadwerkelijk zullen worden uitgevoerd. Men realiseert zich dat het boerkaverbod geen zoden aan de dijk zet, maar stelt het toch op prijs dat er een regering zit met oor voor zijn noden.

Vertrouwen
Pikant terzijde: het vertrouwen van de SP-kiezer is navenant toegenomen (van 25 naar 38 procent), heel anders dan bij overig links. Dat bevestigt de ‘hoefijzer-theorie’ van de populistische uitersten die elkaar raken. Net als het verhaal in de krant van donderdag over de leraar in Bolsward, die overstapte van SP naar PVV en het prompt met de antifascistische jongeren aan de stok kreeg. Jan Marijnissen had het ooit over de ‘vulgaire tak’ van het populisme, maar die ligt toch dichter bij zijn eigen SP dan hem lief zal zijn.

Allemaal winst voor Wilders. Van steeds schrillere taal is geen sprake. Van matiging ook niet, trouwens. De spanning is van zijn proces af omdat iedereen ervan overtuigd is dat Wilders linksom of rechtsom gaat winnen. Zelfs advocaat Ties Prakken erkende dat haar ‘benadeelde partijen’ de publieke opinie tegen hebben. En het belangrijkste, Wilders is veel te slim om zich te laten inkapselen. Hij loopt al zo lang mee in de Kamer, heeft het vak geleerd bij Bolkestein. Die wist zich in de Kamer als buitenboordmotor uitstekend te handhaven, in zijn geval onder Paars 1. Misschien vindt u het spijtig, maar vooralsnog gaat het goed met Geert.

Meer over